Baanwielrenner Schep wint puntenkoers WK

De Nederlandse baanwielrenner Peter Schep is gisteravond in Bordeaux wereldkampioen geworden op de puntenkoers. De 29-jarige renner uit Lopik was met 31 punten de sterkste in een race met twintig renners. De Pool Ratajzcyk werd tweede met 18 punten.

Voor de rest van de Nederlandse baanploeg verliep de eerste dag van de wereldkampioenschappen teleurstellend. De sprinters Theo Bos, Teun Mulder en Tim Veldt eindigden op het onderdeel teamsprint als vierde. In de strijd om het brons verloor de Nederlandse ploeg kansloos van Australië. Voor eigen publiek werden de Franse renners Bage, Bourgain en Tournant na een spectaculaire finale tegen de Britten Hoy, Queally en Staff wereldkampioen.

De Nederlandse teamsprinters werden vorig jaar bij de WK op dit onderdeel nog tweede achter Groot-Brittannië. Maar de ploeg kon de verwachtingen in het Velodrome geen moment waarmaken.

De Nederlanders begonnen slecht aan hun kwalificatie, met een valse start. Uiteindelijk reden ze de vierde tijd in de kwalificatie, met 44,747 seconden, na Australië, Groot-Brittannië en Frankrijk. In de strijd om het brons was de eindtijd van het Nederlandse drietal ronduit zwak: 45,999 seconden. Dat kwam vooral doordat Tim Veldt vlak na de start een stuk weggleed. 'Het is een behoorlijke steile baan en ik gleed zo'n tien centimeter naar beneden. Daar heb ik veel snelheid verloren. Daardoor kon ik niet meer in het wiel van Theo (Bos, red.) blijven. Heel jammer, maar op een teamsprint mag je geen fouten maken.' Bos en Mulder rijden in Bordeaux nog twee sprintonderdelen, Veldt nog één.

Ook voor Yvonne Hijgenaar begon het toernooi teleurstellend. Zij eindige op de 500 meter tijdrit als tiende, ruim een seconde achter de winnares, Tsylinskaya uit Wit-Rusland. De oud-schaatster won een jaar geleden in Los Angeles nog een bronzen medaille op de 500 meter tijdrit. 'Ik begrijp er ook niks van', zei Hijgenaar na afloop. 'Alles wat fout kon gaan, ging fout. Ik heb nog nooit zo slecht gereden. Ik wilde te vroeg weg, dus ik bleef hangen. De eerste ronde was daarom heel slecht. Die tijd heb ik niet meer kunnen goedmaken. Ik was zó gretig. Te gretig, denk ik.' Ze komt vandaag nog uit op de sprint, en zondag op het keirin. 'Dan ga ik weer knallen. Maar de tijdrit was mijn beste kans op een medaille.'

    • Rob Schoof