7 redenen om thuis te blijven

1 film

Le lait de la tendresse humaine

Dominique Cabrera, 2001, Frankrijk/België. Met: Marilyne Canto, Patrick Bruel, Dominique Blanc, Sergi Lopez, Valeria Bruni-Tedeschi. Ned. 3, 23.50-1.20u.

Uit ‘Le lait de la tendresse humaine’. Still uit Le Lait de la tendresse humaine

Christelle rent naar buiten, haar huis uit. Ze heeft er genoeg van. Ze kan er niet meer tegen, tegen haar baby, tegen haar zoons, haar werk, haar man en dan ook nog een lekkende kraan. Gelukkig komt ze op de gang haar buurvrouw tegen, die haar mee naar binnen neemt. De buurvrouw denkt dat het voor even is, Christelle zal wel weer snel terug willen naar haar baby, haar andere kinderen, haar man, haar leven. Maar Christelle wil niet terug. Ze doet niet meer mee. De Franse regisseur Dominique Cabrera weet in 'Le lait de la tendresse humaine' een onschuldig voorval, een heel kleine breuk in de gewone gang van zaken, tot een spannende en lieve film uit te bouwen. Dominique Cabrera maakte eerder een documentaire over depressie, getiteld 'Demain et encore demain' uit 1999. Geen wonder dat 'Le lait de la tendresse humaine' beklemmend authentiek aandoet. De zin (in het Engels: 'the milk of human kindness') komt uit Shakespeare's Macbeth. (AW)

2 reality

Puberruil

Ned.1, 21.50-22.30u.

Ouders die genoeg hebben van hun lastige puberzoon of -dochter, kunnen die voor een paar dagen verruilen voor een ander lastig leeftijdsgenootje. In het programma Puberruil verwisselen pubers vijf dagen van gezin, school en leefomgeving. In de uitzending van vanavond: ruilpuber Anjes, die met veel vrijheden is grootgebracht. Ze komt terecht in het gezin van Kelly, waar juist veel strenge regels gelden.

3 cabaret

Theo Maassen: Functioneel naakt

Ketnet/Canvas, 22.15-23.40

Vanavond op de Belg: Theo Maassen met Functioneel naakt. Het is Maassens vierde cabaretprogramma - na Bepaalde Dingen (1994), Neuk het Systeem (1996) en Ruwe Pit (1998) - en ging in 2002 in première. In Functioneel naakt vraagt Maassen zich af wat de bedoeling is, waarom mensen niet meer zelf nadenken. We hebben gebrek aan één ding: schaarste. We hebben alles namelijk in overvloed.

4 Molzoeken

Wie is...de Mol?

Ned2,20.30-21.30u.

Na Australië en Bali vorig jaar, gingen dit jaar tien bekende Nederlanders voor het programma 'Wie is de Mol?' op pad in Argentinië. Onder leiding van de strenge maar rechtvaardige Karel van de Graaf voeren de kandidaten verschillende opdrachten uit, om zo de groepspot te spekken, maar ook proberen ze elkaar om de tuin te leiden. Inmiddels zijn er nog zes kandidaten over, onder wie een mol.

5 Site-seeing

Digitale biechtstoel

www.vergeefmij.nl

Voor taalpuristen is het de hel op aarde, maar soapliefhebbers komen ruim aan hun trekken op de site www.vergeefmij.nl. Want 'hier kan je anoniem die zware last waar je mee rondloopt van je af praten', meldt deze digitale biechtstoel. De site garandeert anonimiteit: bekentenissen krijgen een willekeurig nummer toegewezen en ook bezoekers reageren onder de naam 'iemand'. Door het gebrek aan toezicht is de echtheid van sommige verhalen op zijn minst dubieus. De huisarts die zich vergreep aan een veertienjarig meisje schrijft dat in net iets te pornografische bewoordingen. Voor de vaste bezoekers maakt dat niet uit, die geven graag ongevraagd adviezen als 'doe het niet'. De meeste bekentenissen hebben een hogere amusementswaarde. De betrouwbaarheid van de site lost zichzelf op, zo blijkt uit deze biecht: 'Wij hebben een nep-bekentenis geplaatst. vergeef ons.' (OvD)

6 podcast

Hoor! Poëzie

www.stadsdichterpodcast.be

Stadsdichters zijn er eigenlijk vooral voor hun eigen stad. Ze bezingen tegen vergoeding stedelijke gebeurtenissen en gemeentelijke ontwikkelingen. Maar er zijn verschillende manieren om méér mensen te bereiken. Voormalig Antwerps stadsdichter Tom Lanoye hees zijn werk al eens op de Boerentoren, en sinds kort zijn stadspoëeten ook op internet te horen. Via de stadsdichterpodcast van Antwerpen kun je bijvoorbeeld Ramsey Nasr beluisteren. Hij leest er 'Stadsplant' voor, waarmee hij zijn carrière als stadsdichter begon. En ook diens opvolger Bart Moeyaertdraagt voor. Over actuele gebeurtenissen en zijn eigen jeugd: 'Het enige voordeel van oorlog is dat je kunt vieren dat hij afgelopen is.' Omdat Nederlandse stadsdichters ook graag podcasten kun je op de Belgische site ook werk beluisteren van Joost Zwagerman en Bart FM Droog, ex-stadsdichter van Groningen. (LN)

7 kijken

Paasverhaal

Via www.bol.com voor 7,99 euro

Ben je uitgeput van een dag rondslenteren op een meubelboulevard? Komen de chocoladepaashazen je neus uit, maar wil je tweede paasdag op een passende manier afsluiten? Stop dan deze klassieker in je dvd-speler. Regisseur Norman Jewison maakte in 1973 een fijne rockmusical waarin het Nieuwe Testament luidkeels wordt bezongen. Het kan bovendien geen kwaad om je geheugen weer eens op te frissen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat tweederde van de Nederlanders niet weet wat we ook alweer precies vieren met Pasen. (Even voor de goede orde: we vieren dat Jezus uit de dood is opgestaan.) Voor wie geen zin heeft in een hippiemusical is er de eigentijdse verfilming The Passion of the Christ. Deze extreem gewelddadige film met Mel Gibson belicht Jezus' laatste uren en de kruisiging. Luchtiger is Monty Python's Life of Brian, een cynische parodie op het leven van Jezus. (BP)

    • André Waardenburg
    • Lineke Nieber
    • Brenda Peeters