'Zorgen om financiën bij PCM Uitgevers'

De redacties van AD, de Volkskrant, Trouw en NRC Handelsblad maken zich zorgen over de financiële risico's die hun uitgever neemt. In een brief aan de commissarissen van PCM Uitgevers vragen de redactieraden de commissarissen alert te zijn op de 'hoogst zorgwekkende' financiële situatie van hun bedrijf.

De redactieraden, die meer dan duizend journalisten vertegenwoordigen, zijn vooral bezorgd over de hoge schuldenlast en over de daling van het eigen vermogen - 'de kreukelzone' - van de onderneming. Dat eigen vermogen is de afgelopen twee jaar gedaald van plus 268 miljoen euro tot min 25 miljoen euro, zo blijkt uit het vorige week gepubliceerde jaarverslag van PCM.

PCM is in de zomer van 2004 overgenomen door de Britse investeerder Apax, die 52,5 procent van de zeggenschap heeft. De rest van de aandelen is in handen van drie stichtingen die het instandhouden van de pluriformiteit van de Nederlandse pers als doelstelling hebben.

Stephen Grabiner, commissaris bij PCM namens Apax, stelt dat de jaarcijfers een 'klassieke balans' laten zien van een bedrijf dat is overgenomen door een investeringsmaatschappij. 'Dit is fiscaal en financieel gunstig', zei Grabiner desgevraagd over het jaarverslag in een vraaggesprek dat zaterdag in deze krant zal worden gepubliceerd. 'Dat het eigen vermogen negatief is, is een gevolg van financial engineering - en dat zal verdwijnen bij een beursgang. Het werkelijke vermogen van PCM zit in de mensen en de krantentitels, en dat is positief.'

PCM maakte afgelopen jaar een verlies van 51 miljoen euro, vooral door hoge kosten voor de herlancering van het AD.