www.nrc.nl

Dagkoersen. Correspondent Freek Staps (VS) verbaast zich over het tolsysteem op de snelwegen van Los Angeles Californië. L.A. is namelijk een van de meest verstopte agglomeraties in de Westerse wereld. De prijs van de tolweg ligt niet vast, maar is afhankelijk van de drukte op de weg. Dagkoersen, zeg maar. Maar dan per uur. 'Midden in de nacht kost het ritje van 16 kilometer 1,80 dollar, tijdens de spits loopt dat op tot 8,60 dollar.' Staps sprak met een ambtenaar van de overheid die de snelweg 'uitbaat': 'Het kan een uur in de file schelen. Ik zou er wel veertig dollar voor over hebben,' vertelt hij. Staps is benieuwd: is dit een goed plan voor Nederland? En: hoeveel heb je over voor 16 kilometer doorrijden, terwijl naast je een file staat?

Correspondent Freek Staps (VS) verbaast zich over het tolsysteem op de snelwegen van Los Angeles Californië. Rush hour traffic clogs the 101 freeway and overpasses 22 March 2006 in Los Angeles, California. According to a recent report by the Environmental Protection Agency (EPA), Los Angeles ranks only behind New York with the dirtiest and most hazardous air to breathe. Although Angelinos breathe cleaner air than they did in the 1970's, they face a cancer risk that is about twice the national average. David McNew/Getty Images/AFP =FOR NEWSPAPER AND TV USE ONLY= MORE PHOTOS ON IMAGEFORUM
Correspondent Freek Staps (VS) verbaast zich over het tolsysteem op de snelwegen van Los Angeles Californië. Rush hour traffic clogs the 101 freeway and overpasses 22 March 2006 in Los Angeles, California. According to a recent report by the Environmental Protection Agency (EPA), Los Angeles ranks only behind New York with the dirtiest and most hazardous air to breathe. Although Angelinos breathe cleaner air than they did in the 1970's, they face a cancer risk that is about twice the national average. David McNew/Getty Images/AFP =FOR NEWSPAPER AND TV USE ONLY= MORE PHOTOS ON IMAGEFORUM AFP

www.nrc.nl/newyork

Katten en kaaimannen. Op weblog Wereld van NRC Handelsblad wordt dieper ingegaan op de Italiaanse verkiezingen. Ondanks dat Prodi met een kleine meerderheid heeft gewonnen, is het nog niet gedaan met Berlusconi, of met de erfenis die hij achterlaat. 'De kat heeft de kaaiman verzwolgen, maar de vertering zal nog lang duren. Met deze verwijzing naar de nieuwe film van Nanni Moretti over 'kaaiman' Berlusconi becommentarieert Gianni Riotta, columnist van de Corriere della Sera, de Italiaanse verkiezingen. Een afgewogen commentaar (in het Italiaans) is van Ezio Mauro, hoofdredacteur van La Repubblica: het tijdperk Berlusconi lijkt ten einde, maar Prodi heeft veel problemen te overwinnen. Het persbureau Ansa heeft ook een Engelstalige site met veel verkiezingsnieuws.' In weblog Wereld staan alle links naar deze sites, inclusief een link naar Die Zeit, met de vertaling van de column van Gianni Riotta.

www.nrc.nl/weblog/wereld