Wilders ziet zot EU-lijstje

Is het islamitisch terrorisme of gewoon terrorisme? Binnen de ambtenarij van de Europese Unie wordt gewerkt aan een woordenlijst die moet leiden tot een zorgvuldiger taalgebruik. Daarmee kan worden voorkomen dat begrippen als jihad, islamiet en fundamentalist automatisch worden gekoppeld aan terrorisme.

De lijst is een uitvloeisel van een aanbeveling van de Europese ministers van justitie van eind vorig jaar en maakt deel uit van de anti-terrorisme maatregelen van de Unie. Eén van de bestanddelen is het voorkomen van radicalisering van bijvoorbeeld moslims. Juist taalgebruik is daarbij een middel. 'We moeten ons ervan bewust zijn dat begrippen die de van nature vreedzame Islam koppelen aan terrorisme noch correct noch behulpzaam zijn', aldus de notitie van de EU-ministers.

Het Tweede-Kamerlid Geert Wilders heeft minister Bot (Buitenlandse Zaken) gevraagd 'met kracht afstand te nemen van deze Europese zotheid die tot op heden enkel in landen als Saoedi-Arabie wordt vertoond'.

Een ambtenaar van de Unie zei tegenover het persbureau Reuters dat de lijst die in juni klaar is moet worden beschouwd als een hulpmiddel voor politici en ambtenaren en niet verplichtend zal worden opgelegd. Als voorbeeld noemde hij het woord jihad dat in het Westen de laatste jaren in de vertaling van heilige oorlog vooral een negatieve lading heeft gekregen. Maar jihad kan door moslims ook worden uitgelegd als de persoonlijke strijd om conform de regels van het geloof te leven.