Webadres zonder rare tekens

Nederlandse domeinnamen bestaan alleen uit letters, cijfers en het minteken. Vreemde tekens en accenten mogen voorlopig niet, bleek gisteren uit een debat in Den Haag.

Ajax.eu wordt níet het nieuwe, Europese internetadres van de Amsterdamse voetbalclub Ajax. Een Duits bedrijf registreerde het adres iets sneller dan de Amsterdammers en kan binnenkort een website openen met het adres www.ajax.eu. Europese bedrijven, organisaties en particulieren konden onlangs voor het eerst domeinnamen registreren die eindigen op .eu. Het liep storm. Vooral Nederlanders toonden grote interesse in het registreren van een Europese domeinnaam.

Voetbalclub Ajax moet genoegen nemen met www.ajax.nl. Daarop staat informatie over Danny Blind en Klaas-Jan Huntelaar, maar niet over schoonmaakmiddelen en brandblussers. Die informatie is weer te vinden op www.ajax-schoonmaak.nl.

De amateurvoetballers van de Amsterdamse club Türkiyemspor hebben weer een ander probleem met hun website. Het adres www.türkiyemspor.nl werkt niet. Nederlandse domeinnamen mogen alleen bestaan uit een combinatie van letters, cijfers en het minteken. Accenten en vreemde tekens zijn verboden. Wel mogen 112.nl en 9292.nl.

Domeinnamen zijn overal. In bijna iedere radioreclame klinkt 'punt-nl'. Geen overheidscampagne is compleet zonder site met een 'lekker' adres. Of het nu gaat om de strijd tegen terroristen (nederlandtegenterrorisme.nl) of fietsen met je licht aan (daarkunjemeethuiskomen.nl). Hoewel met Google een mooi adres minder belangrijk is, is een domeinnaam nog steeds de manier om mensen te wijzen op een site. Dat maakt domeinnamen onderwerp van felle debatten. Zowel internationaal als nationaal. Denk aan kwaadwillenden die domeinnamen 'kapen'.

Ook op nationaal niveau speelt het een en ander. Het debat, gisteren in Den Haag, ging over de vraag hoe je .nl-domeinnamen moet schrijven en wat je kan doen als je een conflict hebt over een domeinnaam.

Volgens de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), organisator van het debat en verantwoordelijk voor de .nl-domeinnamen, moet een .nl-naam bestaan uit een combinatie van de 26 letters van het Nederlandse alfabet, de tien cijfers en de min. Jammer voor Türkiyemspor, Calvé, Bløf en de Nederlandse bollenboer die exporteert naar China en de Chinese naam voor bloembollen als .nl-domein wil gebruiken.

In deze situatie komt geen verandering. De Nederlandse internetgemeenschap is tegen invoering van zogeheten geïnternationaliseerde domeinnamen. Het belangrijkste argument: er is nauwelijks behoefte aan sites als calvé.nl en bløf.nl, en het is technisch ingewikkeld. Verder zijn dergelijke namen moeilijk in te voeren op een Nederlands toetsenbord en zullen zij tot verwarring leiden bij gebruikers. Verwijst café.nl naar dezelfde site als cafè.nl? Misbruik dreigt, bijvoorbeeld met nagemaakte sites van banken (phishing). De meeste browsers en e-mailprogramma's ondersteunen internationale domeinnamen (nog) niet zonder speciale software. In Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk mogen accenten in internetadressen wel.

Türkiyemspor heeft pech, maar 9292 Reisinformatie juist niet. Het debat was positief over zuiver numerieke domeinnamen onder .nl, zoals www.9292.nl. Het advies is om geen restricties te hanteren voor registratie. In de VS mogen zuiver numerieke domeinnamen al jaren. Kijk naar www.711.com van de Amerikaanse supermarktketen 7-Eleven. Het duurt overigens nog even voordat gewone internetters cijferdomeinen kunnen claimen.

Tot slot de vraag wat Nederlanders kunnen doen als zij een conflict hebben over een .nl-domein. Naar de rechter gaan is duur. De SIDN heeft een eigen, goedkopere regeling, maar die is erg ingewikkeld, bleek tijdens het debat.

Dat geldt ook voor de onderliggende rechtsgebieden: merken-, handelsnaam- en arbitragerecht. SIDN stelt een nieuwe procedure op, maar hoe is nog niet duidelijk. Ajax kan overigens niet veel beginnen tegen ajax.eu. De Duitse eigenaar voert ook een product Ajax. Eén van de 145 in Europa.

    • Jan Benjamin