WAT DOEN DE KINDEREN?

Rappen & blingen

Op tweede paasdag organiseert het Maritiem Museum Rotterdam een Familiedag. Undergroundrapper RMB (Rotterdams Meest Beruchte) geeft workshops rappen en ‘rappers’ van alle leeftijden, die beginnen om 12u30 uur en 14u. Ook kunnen bezoekers de gehele dag paaseieren blinkend versieren, oftewel ‘pimpen & blingen’. Inspiratie daarvoor kunnen zij opdoen bij de tentoonstelling Kop & Kont, die gaat over het versieren van schepen.

Familiedag op 17 april van 11-17u in het Maritiem Museum, Leuvehaven 1, Rotterdam. Deelname aan deze familiedag is gratis, excl toegang. Inl www.maritiemmuseum.nl of 010-4132680. Toegang volw €5, 4-16 jaar €3. MK, ICOM, Rotterdampas gratis.

Paaswoorden zoeken

In museum het Jan Heestershuis en de tuin zijn tot en met 23 april letterpaaseieren verstopt. Voor alle kinderen is er een traktatie als ze het woord binnen en buiten hebben gevonden. Ook ligt er een paaskleurplaat die vóór 23 april ingeleverd kan worden. In het mooie oude huis van Jan Heesters uit 1769 in Schijndel is nog de sfeer proeven van hoe Jan Heesters leefde en de expositie Aan tafel laat zien hoe Jan Heesters en zijn vrouw Maria hun bruiloft vierden en wat de mensen vroeger bij een doop of communiefeestje aten.

Museum Jan Heestershuis, Pompstraat 17, Schijndel. Di-zo 13-17u. T/m 18 jr gratis entree, volw € 2. Inl 073- 54922 76 email naar museum@schijndel.nl

Kippen opsporen

De commandant van het Nederlands Vestingmuseum in Naarden heeft kippen laten ontsnappen. Ze zwerven door het hele museum. Aan de kinderen de taak te helpen bij het opsporen van de beestjes en hun eitjes en om uit te vinden hoeveel kippen er zijn en hoeveel eieren ze gelegd hebben. Dat moeten ze dan doorgeven aan de winkel van het museum en iedereen die goed geteld heeft wacht een beloning. Op Tweede Paasdag komt het tweede regiment Vestingartillerie uit hun winterbivak en ze exerceren, oefenen en schieten met hun 19de eeuwse kanonnen. Op het middenplein slaan de manschappen hun kampement op en ook Jan de tingieter uit Texel is van de partij om te laten zien hoe je de mooiste tinnen soldaatjes giet. Kinderen kunnen bij hem soldaatjes kopen en in het museum beschilderen. Ook kan er worden gevaren met de museumboot; de tocht duurt plm 40 minuten.

Het Nederlands Vestingmuseum, Westwalstraat 6, Naarden-Vesting. Open di-vr 10u30-17u, za, eerste en tweede paasdag 12-17u. u. Entree volw € 5, 5 t/m 16 jaar € 3. Boot: volw € 3, kinderen van 5-16 jaar Vij€ 1,50. Inl 035-6945459 en www.vestingmuseum.nl

Miauwen

In de voorstelling het Dierenparadijs van het Nederlands Vocaal Laboratorium zien op maandag 17 april in theater Zwembad de Regentes allerlei dieren elkaar voor het eerst. Ze miauwen, joelen en dresseren elkaar. In een dierenrijk met videobeelden treden Elect. voices op (5 zangers, een pianist en een videokunstenaar) op. Ze laten o.a. een brommende ‘Sint Bernardzanger’ van Rossini horen, Jean Absil vertelt over Les trois fables de Jean de la Fontaine van André Caplet met Le corbeau et le rénard, maar er klinkt ook muziek van Mozart. Om 12u is er voor kinderen een workshop, waarin ze samen een lied maken. Daarna, om 13u kunnen ze meedoen aan een gouden ei-zoektocht door het theater. De workshop en de zoektocht zijn gratis, maar wel reserveren.

Familievoorstelling Het Dierenparadijs voor kinderen vanaf 6 jaar ma 17 april 14u in Theater Zwembad De Regentes, Weimarstraat 63, Den Haag. Entree volw € 12,50, kinderen € 8. Res 070-3637798 of www.deregentes.nl

Eieren vinden

Op het forteiland Pampus zijn met pasen honderen eieren verstopt. Eerste en Tweede paasdag vaart Rederij Tisset zowel vanuit Amsterdam als Almere Haven naar het eiland om daar samen met de paashaas eieren te zoeken.

Tijden: ontvangst aan boord in Amsterdam tussen 10u30 en 11u30, afvaart 11u30 uur. Vanuit Almere Haven ontvangst tussen 12u en 13u, vertrek 13u. Aan boord kunnen kinderen kleuren en videofilms kijken en er wordt ook een paasbruch geserveerd. Terwijl de kinderen eieren zoeken, mogen de volwassenen mee met een rondleiding door een gids door het 19de eeuwse fort. Vertrek naar Amsterdam 16u en naar Almere 17u30.

Prijzen volw (incl. rondleiding € 18,50; 2 t/m 11 jaar € 14,50. Prijzen incl paasbrunch aan boord volw € 29,50; 2 t/m 11 jaar € 19,50. Res 036-531 72 84, e-mail office@tisset.nl.

Uitvaren

Komend paasweekend vaart de Kameleon weer uit en worden er in het Kameleondorp tal van activiteiten georganiseerd. Zo is het zaterdag 15 april Pake & Beppe dag en kunnen bezoekers maandag 17 april naar de Spionnenacademie. Verder signeert Gerard van Straaten, de illustrator van de Kameleonboeken op Tweede paasdag en zijn er speurtochten en speurvaarten aan boord van de Kameleon

Inl www.kameleondorp.nl

Paasschilderen

Omdat het bijna pasen is kunnen kinderen op zaterdag 15 april samen met hun (groot-)ouders in Museum Het Prinsenhof in paasstemming komen. Terwijl de kinderen met verf en andere materialen een ei versieren gaan de volwassenen met speciale Delfts blauwe verf een eierdopje beschilderen.

Familieworkshop paasschilderen vanaf 6 jaar op za 15 april 13u30-15u in Museum Het Prinsenhof, Sint Agathaplein 1, Delft. Prijs p.p. € 5. incl materiaal. Kinderen mogen gratis het museum in, volw betalen entree. Res 015-2602358.