VPRO stopt met NOVA

De VPRO betaalt vanaf september niet meer mee aan het actualiteitenprogramma NOVA. Dat meldde de hoofdredacteur van NOVA, C. Kuyl, woensdagavond tijdens een PvdA-bijeenkomst over de toekomst van het Nederlandse omroepbestel.

NOVA is een samenwerkingsverband van de omroepen die momenteel op Nederland 3 uitzenden, dus behalve de VPRO tekenen ook de VARA en de NPS voor de NOVA-begroting.

In de toekomst ziet de VPRO voor zichzelf geen primaire rol voor de nieuwsvoorziening en de omroep wil de huidige 1,2 miljoen euro die de VPRO aan NOVA meebetaalt, anders inzetten.

Per september moeten omroepen op alledrie de publieke zenders gaan programmeren. Volgens hoofdredacteur Kuyl zal dat 'totale chaos' opleveren. Niet alleen maakt hij zich zorgen over zijn begroting. Ook de lengte van het actualiteitenprogramma is nog niet duidelijk en bovendien zullen twee van de huidige NOVA-presentatoren waarschijnlijk vertrekken: Jeroen Pauw en Paul Witteman krijgen namelijk volgens de huidige plannen een dagelijkse talkshow op Nederland 1. (ANP)