Volleybal vestigt zich in R'dam

Rotterdam wordt de komende drie jaar de thuisbasis van het Nederlands volleybalteam. De gemeente Rotterdam en de Nederlandse volleybalbond (NeVoBo) hebben daartoe gisteren een overeenkomst getekend.

De nationale mannenploeg zal van 1 mei tot 1 oktober dagelijks trainen in het Topsportcentrum, vlakbij voetbalstadion De Kuip. Daarnaast zal de stad de internationals helpen met huisvesting en studiefaciliteiten. 'We kunnen nu veel zaken loslaten', sprak technisch bondsdirecteur Joop Alberda gisteren tegenover persbureau ANP. 'We hoeven ons niet meer te bekommeren over de zaal, transport en huisvesting. En daardoor heb je meer energie over voor andere zaken.'

De volleyballers spelen van 1 tot en met 3 juni hun eerste wedstrijden in 'eigen huis', wanneer het Europees kwalificatietoernooi in het Topsportcentrum wordt gehouden. Tegenstanders zijn Macedonië, Slovenië en Georgië of Zweden.

Ruim voordien hoopt Alberda de bondscoach bekend te kunnen maken. 'Ik verwacht hem op 1 mei te kunnen presenteren.' Nu de volleybalbond Rotterdam als trainingslocatie heeft gekozen, lijkt het voor de hand te liggen dat oud-international Peter Blangé zijn werkzaamheden bij Nesselande gaat combineren met de nationale ploeg. 'Blangé is een kandidaat', was het enige dat Alberda daarover kwijt wilde.

De voormalig technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF noemde een goede locatie cruciaal voor de wederopbouw van het Nederlandse volleybal. Burgemeester Opstelten kon die woorden slechts beamen. 'Men vertelde ons dat de bond het Nederlandse volleybal weer wil terugbrengen op wereldniveau', zei Opstelten. 'Of Rotterdam hen daarbij kon helpen. Ze stelden de vraag, maar wisten ook meteen het antwoord. Dit plan past in een sportstad als Rotterdam.'