Vermakelijke verhalen van Hakim Traïdia

Er huilt een baby als Hakim Traïdia opkomt. Hij is net vader geworden, zegt hij, en het kindje is vanavond bij hem. Het heeft net zo'n wilde bos haar als hij. En dan begint hij te vertellen over de geboorte, de autorit die hij moest maken om op tijd in het ziekenhuis te zijn, en de allochtoon die hij onderweg ontmoette - terwijl af en toe de baby weer even moet worden gesust met een ander verhaaltje. Het is een vorm waarin alles past, van een paar goedmoedige grapjes over allochtonen tot en met de foto's, filmpjes en tekeningen die hij op zijn projectiescherm vertoont.

Traïdia kwam zo'n kwart eeuw geleden als Algerijn naar Nederland en werd als Hakim in Sesamstraat een kleuterheld. Vorig seizoen speelde hij zijn eerste programma voor een volwassen theaterpubliek en nu wordt hij met zijn tweede, Kauwgom, expliciet geafficheerd als cabaretier. Het verbale geweld dat in het huidige cabaret overheerst, is echter niet zijn sterkste kant. Zijn vertellingen raken zelden in de hoogste versnelling. Af en toe hapert hij, zoekend naar het juiste woord, al heeft hij daar wel een charmant excuus voor: 'Ik ben nog steeds aan het inburgeren - een beetje laat, maar beter laat dan terug.' En als hij een heel oud kiekje laat zien van zijn ouders met de kleine Hakim, zegt hij: 'Ik wist nog niet dat ik allochtoon zou worden.'

Traïdia is een vermakelijke verhalenverteller met een beweeglijk mime-hoofd en veel verschillende stemmen. Maar of hij nu ook een cabaretier is geworden, betwijfel ik. Voor een cabaretpodium lijken zijn grappen vaak veel te vriendelijk om doel te treffen.

Voorstelling: Kauwgom, door Hakim. Regie-adviezen: Fred Florusse. Gezien: 5/4 in Klein Bellevue, Amsterdam. Tournee t/m 15/12. Inl. 020-421 1221, www.bostheaterproducties.nl
    • Henk van Gelder