Verdonk: Iraanse homo's niet terugsturen

Uitgeprocedeerde Iraanse asielzoekers die homoseksueel zijn of tot het christendom zijn bekeerd worden voorlopig niet teruggestuurd.

Dat zegde minister Verdonk (Vreemdelingenzaken, VVD) gisteravond de Tweede Kamer toe. Vrijwel de gehele Kamer (de LPF uitgezonderd) betwijfelde of de veiligheid van deze mensen in het streng islamitische Iran is gewaarborgd is.

Verdonk gaat het moratorium voor de Iraanse homo's verlengen. Een dergelijke verlenging komt er nu ook voor bekeerde Iraanse christenen. De moratoria gelden in ieder geval totdat er een nieuw ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken is over de actuele situatie in Iran. Dat is in augustus, uiterlijk september gereed, aldus minister Bot (Buitenlandse Zaken, CDA) gisteravond.

De bewindslieden beriepen zich op de snel wijzigende situatie in Iran, voor hun ommezwaai ten aanzien van Iraanse ex-asielzoekers. 'Het land wordt de laatste maanden steeds conservatiever', aldus Bot. Begin maart had Verdonk de Kamer nog laten weten dat, wat haar betreft, uitgeprocedeerde homoseksuele asielzoekers weer worden teruggestuurd.

Ze had na de executie in juli vorig jaar van twee jonge Iraanse homo's op aandrang van de Kamer de uitzetting tijdelijk opgeschort. Volgens Verdonk staat weliswaar de doodstraf op homoseksuele geslachtsgemeenschap in Iran, maar zouden de jongens niet zijn opgehangen omdat ze homoseksueel waren. Ze zouden zich schuldig hebben gemaakt aan beroving, kidnapping en verkrachting van een minderjarige.

Verdonk baseerde zich op een ambtsbericht over Iran van Buitenlandse Zaken. Daarin staat dat internationale en nationale bronnen elkaar tegenspreken over wat nu precies de reden is van de executies. Volgens Buitenlandse Zaken 'duidt het merendeel van de bevindingen er niet op dat de veroordelingen louter en alleen vanwege homoseksualiteit hebben plaatsgevonden'. Wel staat de doodstraf in Iran op sodomie. Buitenlandse Zaken stelt dat 'de beschuldiging van sodomie op zichzelf nooit de primaire aanklacht is geweest voor een doodvonnis in Iran'.

Ook meende Verdonk eerder dat christen-asielzoekers terug kunnen naar Iran. Op initiatief van de ChristenUnie verzocht de Kamer haar dat niet te doen zo lang onduidelijk blijft of zij hun geloof kunnen belijden.