Twee kleutervriendinnen filosoferen over liefde en dood

De twee kleine meisjes willen weten wat liefde is en wat dood, want als ze dat weten zijn ze groot en weten ze Alles. Hun moeders zijn al behoorlijk gegroeid, maar ze hebben nog steeds geen flauw benul. Hoewel ze over de dood wel iets leren, uiteindelijk.

Gepamperd en Gepeperd is het laatste deel van het vriendinnenvierluik waaraan actrice Carla Mulder al sinds 1999 werkt. Met steeds een andere actrice speelde ze oude vriendin (Spes Bona, 2000), vriendin in de overgang (Onbewaakte Overgang, 1999) vriendin in de puberteit (Pure Passie, een horror, 2002) en nu dus kleutervriendin. Ze wordt in de loop van haar vierluik steeds jonger.

Op Mulders verzoek schreven Toon Tellegen en Ko van den Bosch de teksten: Tellegen voor de kleuters, Van den Bosch de moeders. De scènes worden om en om gespeeld, waarbij Mulder en medespeelster Debbie Korper steeds pijlsnel lieve witte kousen uit- of glimmende pumps aantrekken.

De twee auteurs schreven eerder voor Mulder, en bewezen daarbij prima met haar haast cabareteske stijl uit de voeten te kunnen. Maar nu ontbreekt de magie. De kleuters hebben moeite met de nauwelijks theatrale tekst van Tellegen. Ze spelen en filosoferen, maar het gaat nergens heen.

Met de moeders kunnen de actrices nog het beste uit de voeten, hoewel zich hier de wat onwennige timing van Korper wreekt. Waar Mulder met uitgestreken gezicht de soms gierend uit de bocht vliegende teksten van Van Den Bosch het publiek in mikt, trekt Korper er een getergd hoofd bij of zet een dramatische stem op. Het versterkt de tragiek van haar personage, een wodka zuipende vrouw wier man zich in het hobbyschuurtje heeft verschanst, maar de kwinkslagen van Van den Bosch verliezen zo snelheid.

Soms komen de actrices op gang en versmelten de kinderzinnen en de verbeten hoop van de vrouwen even met elkaar. Meestal worden de verschillende ingrediënten geen eenheid. Misschien komt het allemaal nog, maar nu lijkt Gepamperd en Gepeperd op een wat hikkerige machine met twee bestuursters die nog niet zo goed kunnen schakelen.

Voorstelling: 'Gepamperd en Gepeperd door Lange Poten en Toneelschuur Producties'. Regie: Moniek Merkx. Spel: Carla Mulder en Debbie Korper. Gezien: 8/4 Toneelschuur, Haarlem. Tournee t/m 27/6. Inl. (020) 423 5826 of www.lange-poten.nl
    • Jowi Schmitz