Toelating van Polen trager

Het kabinet gaat onder druk van de Tweede Kamer de komst van werknemers uit de nieuwe Oost-Europese lidstaten nog verder vertragen. Dat bleek gisteren tijdens een debat tussen staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken, VVD) en de Kamer.

De staatssecretaris werd alleen gesteund door VVD en D66. Een ruime Kamermeerderheid verwierp zijn voorstel om het Oost-Europeanen vanaf 1 mei makkelijker te maken een werkvergunning te krijgen en vanaf 1 januari 2007 de grenzen helemaal te openen. Een paar weken geleden leek het er nog op dat op 1 mei de grenzen helemaal open zouden gaan.

CDA, PvdA, GroenLinks, SP, SGP, LPF en de Christenunie willen na 1 mei strengere eisen voor werkvergunningen voor Oost-Europeanen handhaven. Tweede Kamerlid Van Hijum (CDA) stelde voor alleen in sectoren waar werknemers en werkgevers dat beide willen de regels te versoepelen. Van Hoof kwam hem deels tegemoet. Hij zei dat in overleg met werknemers en werkgevers bepaalde sectoren werknemers níet zouden gaan toe laten. De staatssecretaris gaat in een brief de 'sectorale aanpak' toelichten.