Televisie Film van de dag

Escape from Alcatraz. Er schijnt ooit iemand ontsnapt te zijn uit Alcatraz, de zwaar beveiligde gevangenis op een eiland in de haven van San Francisco. Dat het kan werd in 2004 bewezen door het programma Mythbusters, dat broodjes aap-verhalen probeert te ontzenuwen. Escape from Alcatraz is een gefictionaliseerd verhaal, gebaseerd op deze ontsnapping. Clint Eastwood speelt op z'n minimale wijze de hoofdrol, en we zien hem schepje voor schepje een tunnel graven met behulp van een nagelschaartje. Snel gaat het dus niet. De door Don Siegel geregisseerde film - die eerder met Eastwood samenwerkte, in o.a. Dirty Harry - gaat meer over de psyche van de gevangene. Hoe houdt hij het vol in dat routineuze, saaie gevangenenbestaan, met sadistische bewakers en medegevangenen die ook al niet zulke lieverdjes zijn? Hoe kun je dan voorkomen dat je geest breekt? (Don Siegel, 1979, VS), Veronica, 20.30-22.45u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg