Strijd om de hoofdstad van Tsjaad

In de Tsjadische hoofdstad N'Djamena zijn vanochtend zware gevechten uitgebroken tussen het regeringsleger en rebellen van het Verenigd Front voor Verandering (FUC), die erop uit zijn president Idriss Déby af te zetten en de macht over te nemen in het olierijke land.

Volgens bewoners en diplomaten vinden de gevechten vooral plaats in het noordoosten van de stad, waar het parlement is gezeteld. Een woordvoerder van de rebellen meldt dat ze oprukken naar het parlement. Déby verklaarde vandaag tegen het Franse radiostation RFI dat 'de situatie in N'Djamena onder de controle is van de veiligheidstroepen'.

De bevolking van N'Djamena blijft vooralsnog rustig. De meeste mensen blijven binnen. Veel inwoners stonden gisteren in de rij voor de banken om geld op te nemen. Buitenlanders maken zich op voor een snel vertrek.

Volgens een bron binnen het leger begonnen de gevechten vanochtend vroeg met aanvallen van het leger tegen de rebellen in de buitenwijken van de stad. Daar waren de rebellen gisteravond laat aangekomen na een spectaculaire opmars vanaf de grens van Tsjaad met Soedan.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelt elke poging om de macht te grijpen en steunt de regering van Déby. Het noemt Tsjaad een 'baken van stabiliteit in Afrika'. Gisteren zijn 150 militairen naar de voormalige Franse kolonie gestuurd, om het al aanwezige contingent van 1.200 man te versterken. Volgens het Franse ministerie van Defensie zullen de troepen alleen de 1.500 Franse burgers in Tsjaad beschermen. Rebellen zeiden vandaag dat Franse gevechtsvliegtuigen dorpen in het oosten van het land hebben gebombardeerd.

Het offensief van de rebellen in de hoofdstad volgt op drie dagen van aanvallen op steden in het binnenland van Tsjaad. Dinsdag namen de rebellen de centraal gelegen stad Mongo in. Een woordvoerder van het FUC in Frankrijk, voormalig Tsjadisch minister van Buitenlandse Zaken Laona Gong, zei woensdag op de Franse televisie dat de rebellen al meer dan 80 procent van het land in handen hebben.

Een vorig jaar ingevoerde grondwetswijziging maakt het mogelijk dat Déby zich voor een derde termijn verkiesbaar stelt bij de presidentsverkiezingen, die gepland staan voor 3 mei. De opstand tegen Déby begon afgelopen oktober toen steeds meer officieren overliepen naar de rebellen. President Déby, die zelf door een coup aan de macht kwam, beschuldigt Soedan ervan de rebellen te steunen in een poging om de olievelden van Tsjaad te beheersen. Khartoum ontkent dit.

Het grensgebied tussen Tsjaad en Soedan is instabiel sinds er een opstand uitbrak in de Soedanese regio Darfur. Gevreesd wordt dat het conflict de stabiliteit in de regio Soedan, Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek verder zal ondermijnen.