'Silvio Berlusconi moet snel naar huis'

'Dachten jullie van me af te zijn', zei Silvio Berlusconi twee dagen na de verkiezingsuitslag.

Maar voor Romano Prodi liggen de zaken duidelijk: een coalitie met zijn aartsrivaal is voor de overwinnaar geen optie.

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi blijft verbeten tegen de verkiezingsuitslag strijden. Gisteravond zei hij opnieuw dat er sprake is van 'oneindige verkiezingsfraude in het voordeel van één zijde', die van Romano Prodi. Op bezoek bij president Carlo Azeglio Ciampi eiste hij dat de rapportages uit 60.000 kieskantoren worden gecontroleerd. Ook wil hij dat de 1,1 miljoen ongeldig verklaarde stembiljetten worden onderzocht. Hij moedigde zijn partijgenoten aan alle onrechtmatigheden aan te geven.

'Dachten jullie van me af te zijn', zei hij tegen verslaggevers bij het verlaten van het presidentieel paleis. 'Ik ben vol vertrouwen. Het resultaat van de verkiezingen moet veranderen.' Berlusconi overweegt een decreet uit te vaardigen, dat opdracht geeft tot een hertelling.

President Ciampi zei direct na de verkiezingen al dat deze 'ordelijk' zijn verlopen. Maar gisteren reageerde hij niet duidelijk op Berlusconi's argumenten. Ciampi weigert om 'procedurele redenen' Prodi de opdracht te geven om een regering te vormen. Ciampi's termijn loopt af en hij wil dat zijn opvolger de nieuwe premier beëdigt. Dat zal niet voor half mei kunnen gebeuren.

Door het aarzelende gedrag van Ciampi en de weigering van Berlusconi om zich gewonnen te geven dreigt Italië minstens nog een maand stuurloos te blijven. 'Op dit moment is het moeilijk om niet voor een soort Italiaans Florida te vrezen. Een lange destabiliserende confrontatie over de geldigheid van een miljoen stemmen', aldus de Corriere della Sera in een commentaar.

Enkele uren voor Berlusconi zijn wanhoopsvoorstel deed, sprak een tamelijk ontspannen Prodi de buitenlandse pers toe. 'Ik begrijp niet waar Berlusconi het over heeft. Het was Berlusconi die alle instanties controleerde tijdens de verkiezingen. Dus hij maakt zichzelf verdacht met zijn protesten. Berlusconi vertrouwt zichzelf blijkbaar niet.' Kennelijk, zo zei Prodi, 'verkeert Berlusconi in een identiteitscrisis en moeten we wachten tot hij het beu is om te protesteren.'

Kiescommissies onder leiding van rechters beoordelen 43.000 betwiste stembiljetten voor het Huis van Afgevaardigden en 39.000 voor de Senaat. De resultaten worden vrijdag bekendgemaakt. Prodi verwacht niet dat dit zijn minieme overwinning met 25.000 stemmen bij de verkiezing van het Huis van Afgevaardigden bedreigt. Dit garandeert hem in de Italiaanse Tweede Kamer 348 zetels tegen 281 voor Berlusconi's coalitie.

Volgens Prodi gaat het bij de betwiste stembiljetten om formulieren waarop kiezers een naam van een politicus hebben geschreven, terwijl ze alleen op partijen konden stemmen. Ook zijn er stembiljetten waarop kiezers zich op 'onorthodoxe wijze' hebben uitgelaten over de politici. 'Dat gebeurt in elk Europees land, daar is niks mis mee', zei Prodi. 'Zeker in Italië waar ook de minister-president zich met regelmaat op onorthodoxe wijze uitdrukt.' Hij doelde op het scheldwoord 'klootzakken' dat Berlusconi gebruikte voor linkse stemmers.

Voor Prodi is de uitslag duidelijk. Hij heeft gewonnen en gaat regeren: 'Berlusconi moet naar huis.' Ondanks de mediamacht van Berlusconi hebben nog nooit zoveel mensen centrumlinks gestemd, beklemtoonde de leider van de centrum-linkse Unie. Een nationale coalitie met Berlusconi wijst hij af omdat die niet nodig is wanneer één van beide partijen een meerderheid heeft. Hij refereerde aan de nipte overwinningen van Schröder in 2001 en Bush in 2000. 'Ook zij hebben daarna geregeerd zonder nationale coalitie.' Prodi kan zijn kabinet echter pas gaan formeren als Berlusconi zijn verlies heeft toegegeven.

    • Bas Mesters