Scholier past huisdier aan

2006 Zelf knutselen met DNA

Al jaren streven scholieren hun leraren voorbij als het gaat om computervaardigheden. Terwijl de pupillen in het klaslokaal de cijferdatabase van de school lopen te hacken - zodat ze niet met een beschaamd gevoel hun cijferlijst aan mama en papa hoeven te tonen - en tegelijkertijd via msn seksbeluste dertigers om de tuin leiden, lopen de arme leraren nog steeds uit te vogelen welke ALT-combinatie de e met accent aigu ook al weer produceert (ALT-130). Ondertussen rapporteert het Massachusetts Institute of Technology (MIT) dat het een moleculaire DNA-bouwdoos heeft ontwikkeld, waarmee iedereen met wat basale kennis en een klein laboratorium DNA-constructies in elkaar kan draaien.

Foto Reuters A dog sports a costume of a grasshopper, by a Russian designer Valentina Mokrushina during a dog fashion show in the Russia's southern city of Stavropol, December 21, 2005. REUTERS/Eduard Korniyenko REUTERS

2016 ICT is al lang niet meer 'in'

Hoewel opeenvolgende ministers van Onderwijs hebben gepoogd de slechte staat van het lerarenonderwijs te verbeteren, blijkt keer op keer dat de leraren de leerlingen niet bij kunnen houden op het gebied van ICT-kennis en -kunde. Dat kun je ze ook niet kwalijk nemen: spelenderwijs leren de kids allerlei vaardigheden achter de computer die ze in klassikaal verband nooit hadden geleerd en (omdat het verplicht is) waarschijnlijk ook niet hadden willen leren. Het 'nieuwe leren' wordt uiteindelijk door de meeste scholen omarmd: de leraar moet een coach worden die kinderen bijstaat in hun zoektocht naar intellectuele en culturele uitdagingen. Overigens is ICT al lang niet meer 'in': beleidsdocumenten van het ministerie van Economische Zaken gaan tegenwoordig over de Nederlandse positie op het gebied van Life Sciences, met regieorganen, brede maatschappelijke discussies en beleidsvisies. Scholen krijgen biolabs om de leerlingen al vroeg kennis en vaardigheden mee te geven en zo de competitie met Europa en de rest van de wereld aan te gaan.

2026 Hond met drie hoofden

Al jaren streven scholieren op de lagere school hun leraren voorbij als het gaat om genetische modificatievaardigheden. Scholen zien dit echter niet als bedreiging of falen, maar steunen hun pupillen in het ontwikkelen van deze vaardigheden die zo belangrijk zijn in een competitief Europa. Leraren spelen in op de interesses van hun klassen: zo onstond de nationale wedstrijd 'Pimp my dog'. Onder luid protest van MTV (dat nog steeds het eigendom van pimp my... claimt) krijgen brugklassers door heel Nederland de opdracht de genen van hun huisdier te verknutselen. Een favoriet project is het inbrengen van groen fluoriserend proteïne (GFP) in verschillende dieren - een oude truc die in 2000 al op een konijn was toegepast. Maar de topper van '26 is de hond Kerberos, met drie hoofden en een IQ van 67. Gemaakt door een scholier van 17.

Futurologen

    • Andreas Ligtvoet
    • Arjen Kamphuis