regio keuze

Van speelklok tot pierement

ALMERE

De stedelijke conditie Wat maakt een stad stedelijk? Die vraag staat centraal op de tentoonstelling De stedelijke conditie in Museum De Paviljoens, waar werk te zien is van kunstenaars en ontwerpers als Lonnie van Brummelen, Jonas Dahlberg, Gabriel Lester en Niels Schrader. Een deel van de tentoonstelling speelt zich af in de stad zelf.

T/m 22 okt in Museum De Paviljoens, Odeonstraat 3-5, Almere. Wo t/m zo 12-17u, do en vr 12-21u. Inl: 036-5450400, www.depaviljoens.nl

AMSTELVEEN

Mephisto De roman Mephisto (1937) van Klaus Mann leent zich uitstekend voor toneelbewerking. Het gaat over politiek en kunst met als achtergrond de opkomst van de nazi's in de jaren dertig. Hoofdrolspeler Huub Stapel speelt in de regie van Paul Binnerts een Mephisto die uitblinkt in uitbeelding van de vertwijfeling. Hoewel Binnerts een cerebrale regiestijl heeft à la Brecht acteert Stapel vol emoties. Voorstelling op hoog niveau.

20 april Schouwburg, Stadsplein 100. Inl 020-5475175 & www.schouwburg amstelveen.nl.

ENKHUIZEN

Stadswandeling Enkhuizen Er zijn weinig plekken in Holland waar men de Zuiderzee, de basis van de Hollandse economie, nog zo ervaart als in Enkhuizen. Aan de uiterste oostzijde van west- Friesland ligt de stad beschermd achter de West Friese Omringdijk.

Start om 12u de centrale hal van station Enkhuizen. Duur circa 1,5 u. Prijs €8. Res noodzakelijk: 06-18257014.

KATWIJK

Paaswandelen in Katwijk De openingswandeling van DeWandelclub.nl start op maandag 17 april (Tweede Paasdag) vanuit het strandpaviljoen Benny’s Beach aan de meest zuidelijke strandopgang van de Katwijkse boulevard. De routes van 10 en 20 kilometer zijn vooral uitgezet voor sportief wandelaars en nordic walkers, al is ook de kuierende wandelaar welkom. De route voert door de Katwijkse en Wassenaarse duinen.

Inschrijven kan via www.DeWandelclub.nl. Starten kan van 9 tot 12 uur.

HOORN

ING Collectie Het Westfries Museum laat een selectie zien van schilderijen uit de ING Collectie, een bedrijfsverzameling die geheel bestaat uit figuratieve kunst. Er zal werk getoond worden van realisten als Matthijs Röling, Jan van Heel, Kees Maks, Barend Blankert en Henk Olijve.

Het Spel in de Figuratie. 15 april t/m 10 juni in het Westfries Museum, Rode Steen 1, Hoorn. Ma t/m vr 11-17u, za en zo 14-17u. Inl 0229-280028, www.wfm.nl.

SPAARNWOUDE

Fietsexcursie Ooit lag de kustlijn van Nederland bij het huidige dorpje Spaarnwoude. Landinwaarts was een enorm waddengebied, dat in een moerasgebied veranderde waarin een veenlaag ontstond: het huidige veenweidegebied. Daarin zijn nog veel van de landschapskenmerken te vinden, met sporen van de strijd tegen het water. Zondag 16 april, Eerste Paasdag, organiseert het IVN Zuid-Kennemerland een fietsexcursie.

Vertrek om 11u vanaf standbeeld Hansje Brinker op de Spaarndammerdijk, Spaarndam. Zorg voor dichte schoenen en een verrekijker. Niet geschikt voor kinderen. Aanmelden bij Jonne Misset, 023- 5274950.

UTRECHT

Royal Music Machines Het Na-tionaal Museum van Speelklok tot Pierement viert zijn vijftigste verjaardag met een tentoonstelling van de beroemdste muziekautomaten uit koninklijke verzamelingen, die gisteren door koningin Beatrix is geopend. Onder de stukken bevinden zich spelende olifantenklokken uit het Verre Oosten, een Duits modelschip van zilver uit de 16de eeuw dat een schot lost, een muzikaal rijtuig en La Musicienne, een pianospelende robot die voor Marie-Antoinette werd gemaakt. De extravagante stukken op de grens van kunst, muziek en techniek, zijn afkomstig uit collecties van de Habsburgers, de Romanovs, de Bourbons, de Esterházy’s en de Oranjes en stonden onder meer in het Louvre en de Hermitage. Nu zijn ze voor het eerst bijeen en voor iedereen toegankelijk.

Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement, Steenweg 6, Utrecht. Open van 10-17u, do tot 21u. Entree €7, tot 12jr €4. Tweede Paasdag geopend. Rondleidingen elk uur.

De wreedste maand Onder de naam April is the cruellest month houdt Utrechts toneelcollectief ‘t Barre Land twee avonden met zeer uiteenlopende toneelsnippers. Mogelijk spelen zij: Pitten (een blik in het souffleurshokje) van Heijermans, Act without words van Beckett, Treurspeler tegen wil en dank van Tsjechov, en De menselijke kanonskogel (variété met doodsverachting).

13 en 14 april Theater Kikker, Ganzenmarkt 14. Inl. 030-23119666 of www.barreland.nl