Rechter verbiedt tv-spot over Kalou

Verzekeraar Centraal Beheer Achmea mag niet langer de tv-commercial uitzenden over Feyenoord-voetballer Salomon Kalou. De rechtbank van Den Haag heeft dat vanmorgen beslist. Elke keer dat Achmea het verbod overtreedt, krijgt het bedrijf een boete van 50.000 euro.

Het filmpje is een parodie op de slepende paspoortaffaire van de aanvaller uit Ivoorkust, die graag voor Nederland wil spelen, onder meer bij het komende wereldkampioenschap voetbal in Duitsland. Minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken weigerde Kalou tot dusver versnelde naturalisatie te verlenen. In de omstreden tv-commercial komt Kalou uit voor gastland Duitsland.

Kalou had de rechtszaak aangespannen tegen Achmea. Hij claimde dat het bedrijf zonder toestemming zijn naam en zijn portret gebruikt. De Feyenoorder was wel benaderd om mee te werken aan de commercial en was aanvankelijk ook akkoord, maar hij werd teruggefloten door de hoofdsponsor van Feyenoord. Fortis is een conccurent van Achmea.

De verzekeraar weigerde het spotje van televisie en internet te halen. Volgens het bedrijf leverde de commercial een bijdrage aan 'een publiek debat over een zaak van algmeen belang'. In het kort geding, dat dinsdag in Den Haag diende, voerde de advocaat van Achmea aan dat de commercial de consequenties aantoonde van het vreemdelingenbeleid van VVD-minister Verdonk.

De rechtbank nam dit verweer amper serieus. Het was de verzekeraar volgens het vonnis maar om één ding te doen: het verkrijgen van naamsbekendheid. Kalou staat verder in zijn recht, omdat hij aangemerkt kan worden als een bekende Nederlander. Achmea overtreedt dan volgens de rechtbank ook het portrechtrecht als het beelden gebruikt waarin een op Kalou gelijkend persoon figureert. In dat geval had de voetballer in kwestie ook toestemming moeten geven en heeft hij recht op een vergoeding.

Achmea liet naderhand weten het vonnis te respecteren en de commercial uit de lucht te zullen halen. Een woordvoerder zei wel dat het concern overweegt in hoger beroep te gaan. 'De rechter heeft naar onze mening de zaak op een aantal punten niet goed getoetst. Wij blijven vinden dat een grapje moet kunnen, maar niet volgens dit Salomonsoordeel van de rechter'.

Vrijdag tekende Kalou al beroep aan tegen de afwijzing tot versnelde naturalisatie.