Radio Maryja heeft veel spijt

Priester Tadeusz Rydzyk, de directeur van de extremistische Radio Maryja in Polen, heeft gisteren excuses aangeboden voor recente antisemitische uitspraken op zijn zender. Maar een nieuwe rel is alweer geboren. Of eigenlijk twee.

In een nieuwe uitzending wordt gereageerd op de kritische brief over Radio Maryja die paus Benedictus XVI vorige week naar de Poolse bisschoppen stuurde. Volgens commentator Boguslaw Wolniewicz staat de paus 'als Duitser' onder grote druk om antisemitisme aan te pakken.

'Niemand op aarde is banger voor het label van antisemitisme dan de Duitsers', aldus Wolniewicz. 'En met goede reden, want ze weten wat ze gedaan hebben.' In Polen, maar meer nog in Duitsland, is verontwaardigd gereageerd. De paus komt in mei naar Polen, het eerste pausbezoek sinds het overlijden van de Poolse paus Johannes Paulus II een jaar geleden. De rel is opnieuw pijnlijk voor de Poolse moreel-conservatieve regering, die heel dik is met Rydzyk en Radio Maryja in feite gebruikt als staatszender.

Intussen heeft het Poolse dagblad Gazeta Wyborcza deze week onthuld dat Rydzyk met geld van luisteraars op de aandelenbeurs heeft gegokt en verloren. In de jaren negentig hield Radio Maryja een grote inzamelingsactie om de noodlijdende haven van Gdansk te redden. Maar de haven, die nog steeds problemen heeft, zag nooit een cent.

Nu blijkt dat met het geld, zo'n 15 miljoen zloty (3,8 miljoen euro), aandelen zijn gekocht van een bouwbedrijf dat in 2002 bankroet ging. 'Dit hele rijke bedrijf bleek helaas geen goede investering', aldus Radio Maryja in een reactie. 'We zijn nog steeds verbaasd over wat er is gebeurd.'

In een poging de druk wat van de ketel te halen bood pater Rydzyk gisteren excuses aan voor een recente documentaire over de wijze waarop joden geld zouden verdienen aan de Holocaust. In de documentaire werd herhaaldelijk gesproken over 'de BV Holocaust'. 'Het was niet onze bedoeling om iemand te kwetsen', aldus Rydzyk.

Het is voor het eerst dat Rydzyk excuses aanbiedt. Maar erg diep door de knieën ging hij niet. De priester beschuldigde 'de liberale pers' van een hetze.