Poetin kocht zijn titel

Een aardig nieuwtje gemist terwijl ik op reis was: Poetin kocht zijn titel! In het haar 1997 schreef deze veelbelovende Petersburgse topbureaucraat zijn these als kandidaat economische wetenschappen: ’Strategische planning van de reproductie van de minerale basis van regio’s onder omstandigheden van de vorming van marktrelaties’.  U bent er nog? Mooi. Waar Poetin de tijd vandaan haalde, is een raadsel: hij was net zijn stormachtige

putin_181pxl_tcm4_106812.jpgEen aardig nieuwtje gemist terwijl ik op reis was: Poetin kocht zijn titel! In het haar 1997 schreef deze veelbelovende Petersburgse topbureaucraat zijn these als kandidaat economische wetenschappen: ’Strategische planning van de reproductie van de minerale basis van regio’s onder omstandigheden van de vorming van marktrelaties’. 

U bent er nog? Mooi. Waar Poetin de tijd vandaan haalde, is een raadsel: hij was net zijn stormachtige loopbaan in Moskou begonnen. Achteraf is er heel wat over die these beweerd: hier zou Poetin zijn huidige beleid van staatscontrole over olie en gas, metaal en hout al uiteen zetten. Sure. Doctorandus Poetin zelf was er nogal zwijgzaam over.

Nu is helder waarom: niemand die de 218 pagina’s ooit las. Toen de heer Gaddy van het Brookings Institute dat onlangs deed, bleek het een gortdroge opsomming van statistieken met onverwachts twintig visionaire pagina’s. Die waren dan ook regelrecht overgepend uit een vertaald Amerikaans handboek. 

Conclusie: Poetin huurde eierhoofden in om  zijn cv op te leuken. Niets om je voor te schamen, veel topbestuurders doet dat hier. Je wilt tonen dat je niet van de straat bent, maar geen tijd, druk-druk-druk. Of gewoon te dom. Zo is de Oekraïense leider en ex-bajesklant Janoekovitsj ook een schriftgeleerde, hoewel hij geen zin uitspreekt zonder taalfouten. Lokale potentaatjes behelpen zich met gekochte titels; de halve  Kaukasus studeerde af aan de Universiteit van San Marino. 

De Russische pers is ZEER zwijgzaam over Poetins these en waagt zich hooguit aan een onschuldige complottheorie: zo zou de rode econoom Glazjev dit kompromat hebben gelekt. Gazeta.ru citeert berustend een Amerikaanse krant: ‘In het westen is dit het eind van je politieke loopbaan, hier maalt niemand erom.’ Zo begrijp je ook beter waarom Rusland niets bereikt met  zijn ‘hoog gekwalificeerde beroepsbevolking’.

Spijtig voor Poetin: naar de eredoctoraten die westerse universiteiten zo graag uitdelen onder staatshoofden-in-ruste, kan hij nu wel fluiten. Dan wordt zijn nepthese meteen weer opgegraven, dat wordt een schandaal. Natuurlijk kan hij zich altijd nog in de adelstand laten verheffen. Vooral Duitse titels zijn goedkoop, begrijp ik. 

    • Coen van Zwol