Personeel van Nedcar roept politiek op tot steun

Naar schatting 1.400 personeelsleden van Nedcar hebben vandaag in Den Haag gedemonstreerd tegen het dreigende banenverlies bij de autofabriek. De werknemers willen dat het kabinet zich inzet voor het voortbestaan van Nedcar en geld beschikbaar stelt om het dreigende verlies van 1.000 van de 3.000 banen te compenseren.

Vakbondsleden en werknemers van Nedcar verzamelen zich op het Malieveld in Den Haag om te demonstreren voor het behoud van de autofabriek. Foto Roel Rozenburg
Vakbondsleden en werknemers van Nedcar verzamelen zich op het Malieveld in Den Haag om te demonstreren voor het behoud van de autofabriek. Foto Roel Rozenburg

De demonstranten zouden 's middags ook een ontmoeting met premier Balkenende hebben. Balkenende heeft gisteren beloofd met Nedcar-eigenaar Mitsubishi te gaan praten over de toekomst van de fabriek in het Limburgse Born. Mitsubishi had eerder aangegeven geen bezwaar te hebben tegen zo'n gesprek, waar de vakbonden op hadden aangedrongen. Zij hopen dat Mitsubishi tegenover Balkenende verklaart ook op langere termijn met Nedcar verder te willen. Met die toezegging hopen zij vervolgens de Nederlandse politiek tot steun te bewegen.

Het is nog niet bekend wanneer het gesprek zal plaatsvinden. Maar los daarvan hebben de vakbonden het kabinet al een ultimatum gesteld. Als de regering niet voor maandag steun aan Nedcar toezegt, zal een staking worden georganiseerd, zo lieten zij gisteren weten.

Mitsubishi blijft bij zijn voornemen om een van de twee werkploegen bij Nedcar te schrappen. Bovendien weigert het Japanse concern garanties te geven voor het behoud van Nedcar na 2010. Wel heeft Nedcar inmiddels toestemming gekregen om zelf op zoek te gaan naar een vervanger voor de Smart For-Four van DaimlerChrysler. De Duits-Amerikaanse autofabrikant trekt zich naar verwachting dit jaar nog terug uit Nedcar. Een vervangend model moet het banenverlies beperken.