Personeel Nedcar stelt ultimatum aan kabinet

De vakbonden en het personeel van Nedcar leggen de productie bij de autofabriek stil als het kabinet niet uiterlijk maandag steun toezegt voor Nedcar. Dat hebben de bonden gisteren aangekondigd. Vanmiddag wordt ongeveer de helft van de drieduizend Nedcar-medewerkers in Den Haag verwacht voor de overhandiging aan premier Balkenende van een petitie waarin zij de politiek om hulp vragen.

Balkenende heeft gisteren toegezegd met Nedcar-eigenaar Mitsubishi te zullen praten over de toekomst van Nedcar, waar circa duizend banen op de tocht staan. De premier reageerde op een verklaring van Mitsubishi Europe, dat zich eerder bij monde van algemeen directeur T. Tozer bereid had getoond met Balkenende te praten. Het is nog niet bekend wanneer het gesprek zal plaatsvinden.

De vakbonden en de ondernemingsraad van Nedcar hopen dat Mitsubishi tegenover Balkenende de intentie uitspreekt op langere termijn door te willen gaan met Nedcar. Met die uitspraak willen zij vervolgens de Nederlandse politiek bewegen tot sociale of economische steun.

Een deel van het Nedcar-personeel reageerde gisteren verontwaardigd op het besluit van de bonden om in ieder geval tot maandag te wachten met staken. Eerder hadden de bonden vanaf vandaag acties in het vooruitzicht gesteld. De bonden zijn echter huiverig voor een staking, omdat die de onderhandelingen met Mitsubishi zou kunnen verstoren.

Mitsubishi blijft bij zijn voornemen een van de twee werkploegen bij Nedcar te schrappen. Bovendien weigert het Japanse concern nog steeds garanties te geven voor het voortbestaan van Nedcar na 2010. In dat jaar stopt Mitsubishi met de productie van zijn Colts in Limburg. Wel heeft Nedcar toestemming gekregen zelf een vervanger te zoeken voor de Smart For-Four van DaimlerChrysler. Daarmee zou het banenverlies beperkt kunnen worden.