Opening Night

Opening Night , opgevoerd door Toneelgroep Amsterdam samen met NTGent, is gebaseerd op de gelijknamige film van John Cassavetes uit 1977. Een toneelgroep bevindt zich in de bange weken voor de première van een nieuw stuk. Bovenop de gebruikelijke crises komt de persoonlijke crisis van hoofdrolspeelster Myrtle. Zij wil geen ouder wordende vrouw spelen omdat dit de toeschouwers op een idee zou kunnen brengen over haar eigen leeftijd. In zijn toneelversie kan regisseur Ivo van Hove spelen met de verwarring tussen fictie en werkelijkheid, totdat een duizelingwekkend spiegelpaleis ontstaat. Hij ensceneert dit met schijnbaar onvoltooide rommeligheid in een kale ruimte, veel mensen en kleine handelingen op toneel, close-ups op grote videoschermen, veel om naar te kijken en vaak niet weten waar.

Hij heeft een geweldige cast tot zijn beschikking, met onder meer Jacob Derwig, Fedja van Huêt en Chris Nietvelt. Bovenal is deze avond voor Elsie de Brauw. Zij speelt rijk geschakeerd de gemoedstoestanden van de op drift geraakte Myrtle; soms gelaten, soms wanhopig giechelend, soms irritant aanstellerig, dan weer echt tragisch. Elsie de Brauw IS Myrtle.

Tournee t/m 27 mei langs de schouwburgen van Gent, Rotterdam en Amsterdam. Inl. 020-5318484 of www.toneelgroepamsterdam.nl.