'Op het Binnenhof vallen plaats, vorm en functie samen'

'Rijksmuseum wil vestiging bij het Binnenhof.' Ik lees die kop en verbaas me. Hoe kan een museum dat voor eeuwig lijkt gesloten en dus niet bestaat er een vestiging op nahouden? Of kreeg het museum spijt en wil het elders opnieuw beginnen?

Kan een museum iets willen?

't Zal de directeur zijn die wil.

Toch blijft-ie de directeur van het enige en echte Rijksmuseum. Of hebben ze ook zoiets als het Rijksmuseum van Den Haag? Hoe dan ook, al zou de directiekamer zich in Den Haag bevinden, de Eiffeltoren vraagt toch ook niet om 'n vestiging in een buitenwijk van Parijs?

Rare kop.

Ik lees 'm nog eens en eigenlijk verbaas ik me niet.

Het werd de hoogste tijd dat het Rijksmuseum naar het Binnenhof toekwam. Als ministers en kamerleden met de dag onbeschaafder worden moet de beschaving iets terugdoen. Kunst en literatuur, geschiedenis en traditie, schoonheid en muziek moeten als het ware tot over de stoep van het Binnenhof worden getild. De dames en heren bedreigen elkaar daar met pistolen, ze raken elk contact met de burgers kwijt, slaan zonderlinge woorden uit die alleen nog in de verte lijken op Nederlands - tijd om het Binnenhof te belegeren met 'hoogtepunten uit de Nederlandse cultuur'.

'Authentieke betekenisvolle objecten', noemt het Rijksmuseum die ook nog. 'Het zal als het ware een binnen- en buitenmuseum zijn.'

Een huilend zigeunerkindje in forse verfklodders op de buitenmuur, om Verdonk eraan te herinneren dat buitenlanders ook over traanklieren beschikken.

De eerste drukken van Gerard Reve in een vitrine op de gang, zodat Balkenende niet opnieuw uit een soort reflex de moslimfundamentalisten likt als hij de oriënt bezoekt en daar vragen over homoseksualiteit krijgt.

Het stokske van Oldebarneveldt als mobiele installatie op de binnenplaats, als manend teken aan het voltallige kabinet om niet voortdurend vreemde honden te zoeken om te slaan.

'Rijksmuseum wil vestiging bij het Binnenhof.' Gek eigenlijk dat het museum nooit eerder op de gedachte kwam. 't Had veel onheil kunnen besparen. Wie weet waren sommige politici geboeid geraakt door het hogere en het waardevolle, hadden ze misschien zelfs een keer een boek gekocht of een cursus kunstzinnige vorming gevolgd, zodat er nog een normpje hier en een waarde daar overeind waren gebleven. Het Rijksmuseum had al veel eerder kunnen bijdragen aan de inburgering van politici.

Op een plek waar de heersende cultuur de cultuurloosheid is, is een dependance van onze cultuurtempel zo'n gek idee nog niet. Alleen de koningin weet wat er historisch is aan het Binnenhof en een beetje meer spreiding van kennis kan op die plek geen kwaad.

Ik lees het bericht onder de kop. Het Rijksmuseum wil op het Binnenhof 'een centrum realiseren waar alle Nederlanders kennis kunnen maken met ons democratisch bestel', begrijp ik. Spontaan interpreteerde ik de kop dus verkeerd. Aan wie zou het liggen?

    • Gerrit Komrij