Onrust na bloedige aanslag in Sri Lanka

Aanslagen waarvoor de Tamil Tijgers verantwoordelijk worden gehouden en daaropvolgende rellen in de noordoostelijke stad Trincomalee in Sri Lanka hebben gisteren aan zeker veertien mensen het leven gekost. Gevreesd wordt dat de vredesonderhandelingen tussen de rebellen en de regering, die voor volgende week stonden gepland, niet doorgaan.

Bij ontploffingen van een landmijn kwamen gisterochtend twee politieagenten om het leven. Een explosie op een drukbezochte groentemarkt in de noordoostelijke stad Trincomalee doodde nog eens vijf mensen. Volgens ooggetuigen bevonden zich ook kinderen onder de slachtoffers. Bij de rellen die vervolgens uitbraken, kwamen negen mensen om. Bendes trokken de straat op en staken winkels in brand. De autoriteiten hebben in de stad een uitgaansverbod ingesteld.

De politie wijt de aanslagen aan de Tamil Tijgers, die vaak landmijnen gebruiken in hun strijd om een eigen staat. De Tamil Tijgers ontkennen betrokkenheid.

Sinds afgelopen vrijdag zijn zeker dertig mensen om het leven gekomen, in een van de bloedigste periodes sinds het staakt-het-vuren tussen Tamil Tijgers en de regering in 2002, dat sindsdien door beide partijen veelvuldig is geschonden. Dinsdag kwamen elf mariniers in Trincomalee om door een landmijn. Maandag doodde een landmijn in de noordelijke stad Jaffna zeven soldaten.

Het grootste deel van de Sri-Lankese bevolking is Singalees. De Tamil Tijgers willen autonomie voor de Tamils, een minderheid in het noorden en oosten van Sri Lanka. Gedurende de twee decennia van conflict tussen de rebellen en de overheid, zijn zeker zestigduizend mensen om het leven gekomen.

Namens Kofi Annan, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft een woordvoerder zijn 'ernstige bezorgdheid' uitgedrukt over de situatie. Hij spoorde de regering en de rebellen aan de vredesonderhandelingen in Genève voort te zetten zoals gepland. De rebellen moeten nog bevestigen dat ze de besprekingen zullen bijwonen. Europese waarnemers vrezen dat het geweld zich verder verspreidt over het land.

In februari spraken de partijen af het staakt-het-vuren weer in acht te nemen. Volgens sommigen gebruiken de Tamil Tijgers de wapenstilstand om een nieuwe oorlog voor te bereiden.