OM NAAR UIT TE KIJKEN

BEELDENDE KUNST

Rembrandt de Verteller Na Rembrandts moeder organiseert De Lakenhal in Leiden de expositie Rembrandt de Verteller, met ruim 200 etsen uit de verzameling Frits Lugt (1884-1970). De prenten tonen bijbelse passages en mythologische verhalen, maar gaan ook over alledaagse taferelen. Zo maakte Rembrandt met de etsnaald portretten van vrienden, naaktmodellen en bedelaars.

13 april t/m 3 sept in Museum De Lakenhal, Oude Singel 28-32, Leiden. Inl 071-5165360 of www.lakenhal.nl.

MUZIEK

Merlijn Twaalfhoven De Vrede van Utrecht, die in 1713 een einde maakte aan de Spaanse Successieoorlog, is tot 2013 de aanleiding voor tal van culturele en maatschappelijke activiteiten in Utrecht. De vierdaagse ‘Opening 2006’ begint 20 april in de Dom met een muzikale dialoog tussen verschillende culturen van componist Merlijn Twaalfhoven.

Inl www.vredevanutrecht.nl

THEATER

Smekelingen Paul Koeks VeenFabriek speelt Smekelingen van Euripides, een oud-Griekse tragedie, waarin de koning van Thebe weigert zeven gesneuvelde soldaten van de vijand te begraven. Hun moeders, de smekelingen, roepen de hulp in van de Atheense koning Theseus. Regisseurs Paul Koek en Michael Marmarinos leiden een cast van Griekse en Nederlandse acteurs en musici.

Première: 21 april Leidse Schouwburg, Leiden. Tournee t/m 20 mei. Inl 071-3318053 & www.veenfabriek.nl

LITERATUUR

Een gelukkige dag Een gelukkige dag is de titel van een festival op 17 april gewijd aan de 100ste geboortejaar van Samuel Beckett. Op het programma staan monologen, lezingen, voordrachten en presentaties. Het festival besteedt vooral aandacht aan het minder bekende dramatische werk van Beckett, zoals Stappen, Krapp's laatste band en Gelukkige Dagen. Maar ook zijn proza en poëzie komen aan de orde, uitgevoerd door o.a. Carol Linssen en Lou Landré.

In Theater De Stilte, de Proosdyzaal van Holland Casino en in de kleine zaal van het Chassé Theater, Breda. Dagprogramma 17 april (13u-17u) en avondprogramma (vanaf 20u30). Inl 076-5303132 & www.chasse.nl

LEZINGEN

RembrandtDe Vrienden van het Rembrandthuis presenteren in april en mei vier Rembrandt-lezingen door experts. Op 19 april (15u30) spreekt prof.dr. Ernst van de Wetering, over de tentoonstelling Rembrandt - Zoektocht van een genie. Na afloop van de lezing kan de tentoonstelling in het Rembrandthuis worden bezocht. De cyclus wordt vervolgd door Ben Broos (26 april), Rudi Fuchs (10 mei) en Henk van Os (17 mei).

Lezingen in Kerk de Duif, Prinsengracht 756, Amsterdam. Kosten hele lezingencyclus: €55, incl gratis toegang voor twee personen tot alle exposities in het Rembrandthuis in 2006. Inl museum@rembrandthuis.nl