Nuon voert gesprekken over fusie

Rotterdam, 13 april. - Energiebedrijf Nuon is in gesprek met buitenlandse partners over een mogelijke fusie. Het Amsterdamse bedrijf anticipeert hiermee op de splitsingswet die vandaag wordt behandeld in de Tweede Kamer.

Een woordvoerder van Nuon laat weten dat het bedrijf met zowel buitenlandse als binnelandse bedrijven in gesprek is. Namen wil hij niet noemen. Zakenkrant Het Financieele Dagblad meldt vandaag dat Nuon in gesprek zou zijn met het Deense Dong, het Britse Centrica, het Noorse Statkraft en het Zweedse Vattenfall.

De splitsingswet verplicht Nederlandse energiebedrijven zich op te delen in een netwerkbedrijf dat voor maximaal 49 procent in handen mag komen van private partijen, en een productie- en leveringsbedrijf dat helemaal geprivatiseerd mag worden. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is voor de wet. Energiebedrijven als Nuon en Essent zijn fel tegen, onder andere omdat de splitsing hen kwetsbaarder maakt voor een overname door buitenlandse concurrenten.

De woordvoerder van Nuon laat weten dat het bedrijf zich ondanks de fusiegesprekken blijft verzetten tegen de splitsingswet, ook als de Tweede Kamer er vandaag mee akkoord gaat. Dat geldt ook voor Essent. 'Onze strijd is nog niet gestreden', aldus de woordvoerder van Essent. Zo moet de wet nog door de Eerste Kamer.

Een fusie van Nuon met een ander bedrijf past in de ontwikkeling die de energiesector wereldwijd doormaakt. Het aantal overnames en fusies is sterk gestegen, met name in Europa. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van consultantbureau Pricewaterhousecoopers. De waarde van afgesloten deals steeg vorig jaar wereldwijd met zestig procent naar 196 miljard dollar (162 miljard euro).

Volgens het rapport, waarvoor 115 bestuurders van 97 energiebedrijven werden ondervraagd, blijven er in Europa op termijn zes grote bedrijven over, waaronder het Duitse Eon en het Franse EDF.

Verder stelt het rapport van Pricewaterhousecoopers dat gas en met name kolen in de toekomst de belangrijkste brandstoffen zijn die tegemoet komen aan de toenemende vraag naar stroom. Bijna de helft van de ondervraagden verwacht dat ook kernenergie belangrijker zal worden. Grootste zorg is de kans op stroomuitvallen, die volgens velen recent is toegenomen. Meer nadruk op energiebesparing zou hierbij helpen.