Meevaller van 106 miljoen euro uit begroting Europa

BRUSSEL, 13 april. - Nederland kan dit jaar rekenen op een meevaller van 106 miljoen euro uit Brussel. Dat bedrag hoeft minister Zalm (Financiën) niet aan de Europese Unie af te dragen, omdat er een overschot is van ruim 2,4 miljard euro op de Europese begroting over vorig jaar. Dat overschot wordt samen met andere meevallers procentueel verrekend met de bijdrage die lidstaten het jaar daarop aan Brussel moeten betalen. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, heeft de meevaller gisteren bekendgemaakt. Duitsland kan als grootste EU-lidstaat rekenen op een korting van bijna een half miljard euro. Het overschot van 2,4 miljard euro op de totale begroting van 105,7 miljard euro is veroorzaakt door het feit dat minder uitgaven zijn gedaan dan verwacht en er ook meer geld is binnengekomen, onder meer door douaneheffingen.