Marten Toonderprijs voor literair debuut per direct opgeheven

Rotterdam. De Marten Toonder/Geertjan Lubberhuizenprijs voor debutanten is opgeheven. Dit heeft secretaris Martin Mooij van de Marten Toonder Stichting gisteren bevestigd. De prijs voor literaire prozadebuten is sinds het kalenderjaar 1985 uitgereikt, met onderbreking van enige jaren. Tot de winnaars behoren de schrijvers Abdelkar Benali met `Bruiloft aan zee` (1996) en de onlangs overleden Henk van Woerden met `Moenie kyk nie` (1993). De naar nu blijkt laatste winnaar is Anton Valens met `Meester in de hygiëne` (2004).

Het einde van de debutantenprijs hangt samen met het overlijden, vorig jaar, van de Nederlandse striptekenaar Marten Toonder, die het prijzengeld jarenlang voor zijn rekening heeft genomen. ”De erven-Toonder wilden er een tweejaarlijkse prijs van maken, maar dat is bij een debutantenprijs ondoenlijk. De juryleden moeten dan zeventig, tachtig boeken lezen, en wie wil dat doen tegen een geringe vergoeding?” zegt Mooij van de Marten Toonder Stichting.

De debutantenprijs was begin jaren tachtig van de vorige eeuw een initiatief van uitgever Geertjan Lubberhuizen en striptekenaar Marten Toonder. Het prijzengeld bedroeg destijds 10.000 gulden (4.500 euro). ”Dat was toen even veel als de P.C. Hooftprijs, dat was de grap”, zegt Mooij. Toonder stortte een bedrag bij De Nederlandsche Bank, zodat van de rentebaten het prijzengeld kon worden voldaan. De prijs werd in 1985 voor het eerst uitgereikt, aan Hermine de Graaf voor `Een kaart, niet het gebied`.