Link bij Verdonk geschrapt

Zoekmachine Google heeft een omstreden link na protesten van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken, VVD) geschrapt. Verdonks naam werd bij een zoekopdracht rechtstreeks verbonden aan een actie van Unicef, die juist tegen Verdonks beleid gericht is. De minister reageerde eerder boos op de link.

Wie tot gisterochtend 'Verdonk' als zoekterm invoerde bij Google, kreeg een gesponsorde link voorgeschoteld naar de Unicef-actie 'Geen kind in de cel'. Met die actie wil Unicef handtekeningen verzamelen om te voorkomen dat asielkinderen worden opgesloten in detentiecentra. Het Google Grants-project stelt gratis steekwoorden beschikbaar aan non-profitorganisaties. Unicef mocht een lijst van veertig woorden inleveren die linken naar de site www.geenkindindecel.nl.

Een woordvoerder van Unicef zegt begrip te hebben voor die beslissing: 'Google staat geen lobby-campagnes toe en onze actie is inderdaad een lobby. We hadden ook Donner en justitie als steekwoord opgegeven, alleen heeft die minister nog niet geprotesteerd.' Unicef, dat in gesprek is met Verdonks ministerie over de kwestie, maakt nog steeds gebruik van Google-sponsoring. Maar dan met algemene zoektermen als 'kinderrechten' , 'onderwijs' en 'schoon water', aldus de woordvoerder.