Kunstverzameling Knegtel geveild

Onder gote internationale belangstelling, onder meer uit Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië en de VS, is gisteravond de kunstcollectie van de onlangs overleden kinderarts Knegtel uit Arnhem geveild. De ets De terugkeer van de verloren zoon van Rembrandt uit 1636 bracht 10.320,00 euro op. Ook drie andere etsen van Rembrandt, inclusief een zelfportret, bereikten bedragen rond tienduizend euro. Veilinghuis De Eland De Zon Loth Gijselman & Van Gendt Book Auctions veilde 1500 etsen uit de verzameling Knegtel. De totale opbrengst komt op 239.400 euro.

Volgens veilingmeester P.J.C. Trommelen is de meeste grafiek verworven door particuliere verzamelaars. 'De kunsthandel was wel aanwezig, maar kocht niet', aldus Trommelen. Ook instanties als het Rijksmuseum, het Amsterdamse Gemeentearchief en andere Nederlandse musea brachten een bod uit. De collectie Knegtel bestaat uit oude grafiek uit de 16e t/m 18e eeuw en hedendaagse grafiek uit de 19e en 20e eeuw. Behalve Rembrandt kwam werk van Goltzius, Lucas van Leyden, Willem Witsen, Albrecht Dürer, Pieter Dupont, Jongkind, Paul Cézanne en Auguste Renoir onder de hamer.

Trommelen: 'Het is interessant te constateren dat de Italiaanse grafiek teruggaat naar verzamelaars in Italië. Franse grafiek keert terug naar Frankrijk.' Een ets van Rembrandt is gekocht door een Duitse verzamelaar. Voor de internationale grafiek kwamen tijdens de veiling tal van telefonische biedingen ui de VS.

Knegtel staat bekend als een 'eclectisch collectioneur', die bij het aloude veilinghuis Van Gendt Book Auctions zijn verzameling samenstelde. Naast de oude meesterprenten bezat hij honderden impressionistische litho's.

    • Kester Freriks