Kameroen pakt Nederlanders na kunstsmokkel

In Kameroen zijn twee Nederlanders opgepakt voor de smokkel van inheemse kunst. Bij de arrestatie zijn zeer waardevolle cultuurgoederen, zeer waarschijnlijk bestemd voor de Nederlandse markt, in beslag genomen.

Dit heeft het dagblad Mutations deze week gemeld op zijn website. De twee Nederlanders, die bij naam worden genoemd, hebben de kunstvoorwerpen de afgelopen maanden vergaard in Kameroen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon hun arrestatie vanmorgen niet bevestigen.

De politie van Kameroen vond vorige week donderdag op een vliegveld in het noorden van Kameroen vijftien kisten, die Nederland als bestemming hadden. In die kisten zaten antieke kunstvoorwerpen uit de drie noordelijke provincies zoals beelden, geslepen stenen, aardewerk en traditionele kleding van stamhoofden. 'Voorwerpen van deze waarde zijn niet te vinden in ons nationale museum', zei een cultuurambtenaar van noord-Kameroen in Mutations.

De uitvoer van kunstvoorwerpen is sinds 1999 verboden volgens een wet, die het nationale erfgoed van Kameroen moet beschermen. De twee Nederlanders deden zich volgens de autoriteiten voor als voor als toeristen, die kunstvoorwerpen kwamen bekijken bij de belangrijkste stammen in het noorden. Vervolgens lieten zij de spullen die hun interesse hadden gewekt, opkopen door handlangers. De bedoeling was om vervolgens de goederen met het vliegtuig naar Nederland te sturen.

De autoriteiten van Kameroen werden vorig jaar november gealarmeerd door de vondst van twee kisten met kunstvoorwerpen op het internationale vliegveld bij de hoofdstad Yaoundé. Het ministerie van Cultuur waarschuwde vervolgens de noordelijke provincies voor transporten via het vliegveld van Maraoua Salak. Daar werd de douane vorige week achterdochtig toen de kisten gewogen werden. In de kisten werden behalve kunstvoorwerpen uit Kameroen ookvoorwerpen uit Nigeria gevonden.

Kameroen denkt met de arrestatie van de twee Nederlanders een groot netwerk te hebben opgerold. In Mutations zei de cultuurambtenaar van het noorden: 'Ik geloof dat dergelijke acties nodig zijn om ons erfgoed te beschermen.'