Kamer slikt brief huwelijk homo's

De Tweede Kamer neemt genoegen met de uitleg die premier Balkenende (CDA) gisteren schriftelijk heeft gegeven over zijn opmerkingen over het homohuwelijk, vorige week in Indonesië. Dat bleek vanochtend tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De premier had in Jakarta ten overstaan van moslimstudenten gezegd dat hij als Kamerlid tegen de wet op het homohuwelijk had gestemd. Vervolgens zei hij dat de wet op democratische wijze tot stand was gekomen en dat hij zich erachter schaarde.

De fracties van D66, VVD en PvdA stelden eerder deze week al schriftelijke vragen aan de premier over de kwestie. Balkenende schrijft nu in zijn brief: 'Als minister-president sta ik vanzelfsprekend pal voor deze democratisch tot stand gekomen norm.' Op de vraag of het homohuwelijk in strijd is met de Nederlandse normen en waarden schrijft Balkenende: 'De gelijkstelling voor de wet van homoseksuele paren en heteroseksuele paren is in Nederland wettelijk geregeld. Daarmee is het onderdeel van de democratische rechtstaat waarin gelijke rechten voor burgers worden gewaarborgd.'

PvdA'er Timmer vond dat geen antwoord op de vraag en vroeg aan staatssecretaris Ross (Welzijn, CDA), die het debat namens de premier vanmorgen voerde, hoe zij de opmerkingen van Balkenende beoordeelde. Volgens Ross was de brief die zij mede namens Balkenende had gestuurd duidelijk en was daar niets aan toe te voegen. 'De premier heeft helder gemaakt dat hij voor de democratisch tot stand gekomen norm staat die hier geldt', aldus Ross.

Kamerlid Dittrich (D66) noemde Balkenendes opmerking 'een kleine reactie'. Hij had liever gezien dat de premier de studenten gewezen had op de gelijke berechtiging van mensen in Nederland. 'De minister-president had op de bres moeten springen', zei Dittrich. Azough (GroenLinks) noemde de opstelling van de premier 'hypocriet' en kwalificeerde de antwoorden van de premier als 'zuinig'.

ChristenUnie-voorman Rouvoet herinnerde de Kamerleden eraan dat de premier juist ook had gewezen op de democratische gang van zaken in Nederland.