Jongeren zien Beatrix liever lintjes knippen

De linkse politieke jongerenorganisaties en de Jonge Democraten (de jongerenorganisatie van D66) vinden dat de rol van het staatshoofd moet worden beperkt. Dat bleek gisteren in de Amsterdamse discussiecentrum De Balie waar de Jonge Socialisten (de jongerenorganisatie van de PvdA) een drie-stappenplan presenteerden om van Nederland een republiek te maken.

Allereerst moet de rol van de koningin tijdens de vorming van een nieuw kabinet worden beperkt. De PvdA-jongeren willen via een zogeheten burgerinitiatief in de toekomst de (in)formateur door de Kamer laten benoemen. Het burgerinitiatief maakt het vanaf 1 mei mogelijk dat iedereen die 40.000 steunbetuigingen heeft een standpunt kan aandragen waar de Tweede Kamer zich over uit moet spreken. Volgens politiek secretaris Peter Scheffer van de Jonge Socialisten zijn de jeugdafdelingen van de christelijke partijen tegen. De aan de VVD gerelateerde JOVD is verdeeld.

Ten tweede moet volgens de JS de koningin 'uit de regering worden gezet'. Nederland krijgt dan een monarchie naar Zweeds model. Scheffer: 'Beatrix moet zich beperken tot het knippen van linten.' En ten derde moet het volk in een referendum kunnen kiezen of het een republiek wil of niet. De linkse jongerenorganisaties en die van D66 zijn daar voor, de JOVD is tegen.

Monarchie-specialist Peter Rehwinkel noemt het plan om de rol van de koningin tijdens de formatie te beperken een prima initiatief. 'Het voordeel van dit initiatief is dat je de verantwoordelijkheid neerlegt waar die hoort: bij de Kamer.' Het CDA is faliekant tegen een gekozen formateur. Verwijzend naar het staatshoofd zegt Kamerlid Liesbeth Spies: 'Niemand zou het beter kunnen doen dan zij.'