Italië vraagt VS geen uitlevering

De Italiaanse minister van Justitie Roberto Castelli stuurt een verzoek om uitlevering van 22 veronderstelde CIA-agenten niet door naar de autoriteiten in Washington. Dat maakte hij gisteren bekend.

Het parket van Milaan beschuldigt de Amerikanen van betrokkenheid bij de ontvoering van een Egytische imam in de Italiaanse stad, in februari 2003.

Gisteren zei de openbaar aanklager het verzoek 'opnieuw te zullen indienen zodra een nieuwe regering is gevormd'. Deze Armando Spataro zei 'overtuigd' te zijn dat 'een volgende minister van Justitie een ander oordeel zal vellen'.

De linkse kandidaat-premier Romano Prodi, nipte overwinnaar van de verkiezingen van afgelopen weekeinde, zei gisteren de juridische details in deze zaak niet te kennen en er geen uitspraken over te willen doen. De zaak zou voor de nieuwe regering een eerste test kunnen vormen voor de betrekkingen met de VS.

De zaak leidde eerder tot ongemak tussen de Amerikaanse regering en premier Berlusconi, een trouwe bondgenoot van de VS. De Italiaanse geheime dienst volgde Hassan Osama Mustafa Nasr, alias Abu Omar, om bewijs te verzamelen wegens mogelijke terroristische activiteiten. Nadat de dienst hierbij de hulp inriep van de Amerikanen, verdween de man van plotseling uit beeld.

De Amerikaanse inlichtingendienst zou de Egyptenaar op klaarlichte dag in het centrum van Milaan hebben ontvoerd. Hij werd vervolgens via militaire vliegbases bij Aviano en Ramstein naar Egypte gebracht. Na een korte periode van vrijheid, zou hij inmiddels weer in een Egyptisch gevangenis zitten.