Internet Voorkeur

Maffiabaas. Vlakbij het dorp Corleone in het zuiden van Italië werd dinsdag de ondergedoken maffiabaas Bernardo Provenzano (73) - wegens zijn meedogenloze moordgedrag bijgenaamd 'de tractor' - opgepakt. Veertig jaar lang was hij voortvluchtig, en lukte het de Italiaanse politie niet hem op te pakken. Provenzano was niet alleen een enigmatisch figuur omdat hij onvindbaar was, maar ook een groot mysterie omdat niemand (behalve dan zijn naaste handlangers) wist hoe hij er precies uitzag. Bij de Italiaanse politie en justitie circuleerden al die tijd maar twee foto's van de maffiabaas. Eén uit 1959, en één reconstructie van zijn gezicht op oudere leeftijd. Op verschillende sites wordt het levensverhaal van Provenzano verteld en gespeculeerd over zijn mogelijke verblijfplaatsen, leef- en werkwijze. Hij gaf bijvoorbeeld nooit hardop orders, maar altijd op papier, zodat hij niet afgeluisterd kon worden. Op een pagina van de Italiaanse omroep Rai staan alle beschikbare foto's van Provenzano - allemaal van voor 1959, behalve de reconstructie. Die lijkt overigens wel op de echte Provenzano van afgelopen dinsdag. Alleen zijn gelaatstrekken waren veel zachter dan de Italiaanse politie dacht.http://gangstersinc.tripod.com/BernardoProvenzano.html, http://www.chilhavisto.rai.it/clv/misteri/2004-2005/ProvenzanoBernardo.htm