IJzersterk merk met een wankele reputatie

De jongste telg van de roemruchte advocatenfamilie Moszkowicz is geschorst.

Hij vindt dat hij welbewust in een kwaad daglicht wordt gesteld.

Foto Evelyne Jacq Moszkowicz Europa, Nederland, Nieuwegein, 09-04-2006 Mr. Robert Moszkowicz , advocaat en procureur tevens belastingjurist. Foto Evelyne Jacq
Foto Evelyne Jacq Moszkowicz Europa, Nederland, Nieuwegein, 09-04-2006 Mr. Robert Moszkowicz , advocaat en procureur tevens belastingjurist. Foto Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

Het woord 'advocaten' op het naambord bij de ingang van het kantoor van mr. Robert Moszkowicz is afgeplakt. Sinds hij in oktober voor de tweede keer werd geschorst, mag hij zijn advocatenpraktijk niet voortzetten. Hij mag alleen nog optreden als belastingadviseur. 'De deken ziet mij liever helemaal verdwijnen', meent Moszkowicz. 'Ze willen erg graag een Moszkowicz aanpakken.'

De schorsing voor onbepaalde tijd van de Nieuwegeinse telg van de roemruchte advocatenfamilie gebeurde op initiatief van de Utrechtse deken, mr. H. Dulack. De raad van discipline in Amsterdam veroordeelde de advocaat op grond van onbehoorlijke praktijkuitoefening: Moszkowicz liet zich met grote regelmaat contant uitbetalen, lichtte cliënten onvoldoende in over de kosten van een procedure en rommelde met declaraties.

Moszkowicz verwerpt de aantijgingen. 'Ik heb een goed verweer, maar die kan ik nog niet geven, niet zolang deze zaak nog onder de rechter is.' Op 12 mei dient zijn hoger beroep. De kans is reëel dat Moszkowicz dit keer definitief van het tableau wordt geschrapt.

De nieuwste episode in een reeks conflicten tussen Robert Moszkowicz en de Utrechtse orde van advocaten volgt na een artikel in het Algemeen Dagblad van 3 april. De advocaat zou na zijn schorsing contact hebben gehouden met cliënten. En dat mag niet. Ook niet als de advocaat de schorsing aanvecht.

De Utrechtse deken, Dulack, concludeerde daarop dat Moszkowicz zich niet aan de regels heeft gehouden, want hij zou vorige maand nog contacten hebben onderhouden met een groep Turkse illegalen die hij vertegenwoordigde. In het AD zei Dulack: 'Dit heeft mogelijke gevolgen voor de lopende zaken.' Moszkowicz zou misbruik maken van zijn naam. 'Die naam is natuurlijk een ijzersterk merk, daar vallen onwetende mensen voor', aldus de deken.

Moszkowicz: 'De deken handelt uit onderbuikgevoelens die niets met de merites te maken hebben. Hij had een onderzoek moeten doen naar de waarheid van de bevindingen van de AD-journalist. De deken wil mij in kwaad daglicht stellen. Zijn uitspraken zijn nadelig voor mijn praktijk. Sinds de publicatie in het AD zijn twee cliënten weggelopen. En ik constateer een terugloop van nieuwe cliënten. De deken treft mij in mijn hart, dit is mijn broodwinning.'

Als de deken niet te 'gretig' had gehandeld en wel een onderzoek had ingesteld, had hij kunnen weten dat die niet op waarheid berusten, meent Moszkowicz. Hij zegt een verklaring van de vertegenwoordiger van de illegalen te hebben waarin die ontkent contact te hebben gehad. Een collega-advocaat die voor Moszkowicz waarneemt, en twee medewerkers van het kantoor, hebben een gesprek met de cliënten gehad, vertelt Moszkowicz. 'Ik heb de Turkse illegalen niet zelf geadviseerd. Ik weet wat de gevolgen dan kunnen zijn, ze kunnen me mijn praktijk afpakken. Dat laat ik toch niet gebeuren.'

Dulack verwerpt de aantijging dat hij Moszkowicz in een kwaad daglicht wil stellen. 'Ik ken meneer Moskowicz verder helemaal niet. Als hij de strijd persoonlijk wil maken, moet hij dat zelf weten, maar ik doe gewoon mijn werk', zegt Dulack. Volgens de deken moet er sprake zijn van zorgwekkende toestanden als een advocaat wordt geschorst. 'Een schorsing is vrij uitzonderlijk.'

Robert Moszkowicz voelt zich ook de dupe van de 'schoonmaakactie' in de Nederlandse advocatuur, zoals de landelijke deken eind vorig jaar aankondigde. Volgens voorzitter Els Unger van de Orde van Advocaten telt Nederland tussen de honderd en tweehonderd 'foute' advocaten. Advocaten die banden met criminelen onderhouden, zichzelf verrijken ten koste van hun cliënt kunnen voortaan rekenen op een harde tuchtrechtelijke aanpak, zei de deken. 'Advocaten over wie de klachten zich opstapelen, horen niet thuis in dit vak.' Volgens Unger hoort Robert Mosz-kowicz duidelijk niet thuis in de advocatuur. 'Het voornemen is hem van het tableau te schrappen,' zei ze in de media destijds.

Robert Moszkowicz: 'Men wil een voorbeeld stellen, laten zien dat ze hun straatje kunnen schoonvegen bij de balie en als je dat met een Moszkowicz doet, trekt dat de aandacht. Dit heeft een symboolfunctie.'

    • Ahmet Olgun