'Hooligans' in maatpak

Ruim 160 Roda-supporters kregen van de KNVB een stadionverbod. De meesten, onder wie een Japanse directeur en een classicus, betwistten dat verbod.

Drie uur lang zit de Japanse directeur van een Limburgs metaalbedrijf doodstil in de rechtszaal. Af en toe praat zijn werknemer Pascal Douma hem in het Engels bij, want van de betogen van de advocaten begrijpt hij geen snars. Voor het eerst ging de Japanner - uit schaamte wil hij niet met naam in de krant - in Nederland naar het voetbal. Maar van de bekerwedstrijd Ajax-RodaJC, eind vorige maand, hebben ze geen van beiden iets gezien. 'Nee, toen de wedstrijd werd gespeeld zaten mijn baas en ik geboeid aan elkaar in een politiebus. Hij schaamt zich, maar ik schaam me voor mijn baas. Hij was mijn gast.'

Het komt goed uit dat de Japanner het Nederlands niet machtig is. Samen met nog zo'n 200 Roda-fans zou de directeur zich schuldig hebben gemaakt aan het gooien van fietsen, bespugen van agenten, schelden en het zingen van antisemitische liederen. De meesten waren volgens de politie dronken. 'Ik heb het allemaal niet gezien, maar ik heb wel twee blikjes bier in de bus gedronken', zegt Douma lachend.

De twee heren in pak maken deel uit van de in totaal 107 Roda-fans die gisteren via een kort geding onder het stadionverbod wilden uitkomen dat hun eerder deze maand is opgelegd. Zij hebben niets gedaan, betoogt hun advocaat H. van Geelkerken. 'Je was erbij, dus je bent erbij', is volgens de advocaat het adagium van de Amsterdamse politie. 'Er zat zeker een handvol raddraaiers bij en misschien waren het er wel twintig, maar in elk geval niet de mensen die ik hier vertegenwoordig. Je kan op deze manier toch niet zomaar 163 mensen een stadionverbod geven. Ze zijn al veroordeeld voordat de strafrechter heeft geoordeeld. Deze mensen kunnen met het stadionverbod niet eens naar het WK in Duitsland.'

Niet iedereen kreeg een stadionverbod. Een 67-jarige gepensioneerde leraar klassieke talen werd wel eerst met handboeien gekoppeld aan zijn zoon. 'We waren toevallig op het verkeerde moment bij de toegang van het uitvak gekomen', vertelt zoon Peter Bekkering, ook een eiser. De journalist was volgens de politie bij de groep fans, waarbij ook leden van de harde kern zaten. 'Mijn vader kreeg in de politiebus te horen dat hij niet tot de doelgroep behoorde en mocht alsnog naar het stadion. Ik zat tot diep in de nacht in de cel. Het is gewoon Kafka.'

supporters 'Roda-supporters waren bijvangst'

De gepakte Roda-fans hebben een transactie van 75 euro aangeboden gekregen.

Dat is gemeld door het openbaar ministerie aan de KNVB en de voetbalbond stelde daarop - zoals afgesproken met justitie - voor iedereen een stadionverbod van negen maanden in. 'Het zou om een dronken meute gaan, volgens de politie. Maar volgens stewards, onder wie een politieagent, een sergeant in het leger en een medewerker van een beveiligingsbedrijf, was het in de betrokken bus gezellig maar rustig. Roda heeft niet eens een harde kern', zegt Van Geelkerken.

Dat laatste blijkt, als advocaat H. Knijff namens de KNVB het woord neemt, iets genuanceerder te liggen. In acht uitwedstrijden dit seizoen hebben Roda-fans rotzooi getrapt, zo citeert hij uit verschillende politierapportages. En van de 107 eisers hebben er 21 in het verleden ooit een stadionverbod gehad. Eigenlijk had de voetbalbond niet gedaagd moeten worden, maar het openbaar ministerie, betoogt Knijff. 'Conform de afspraken met het OM krijgen die fans die verdacht worden van strafbare feiten een stadionverbod. De KNVB heeft natuurlijk niet de mogelijkheden om na te gaan of alle verdenkingen terecht zijn.'

Knijff was, rondkijkend in de zaal met de Roda-supporters, eerlijk genoeg om te bekennen dat er mogelijk best 'één, enkele of een aantal mensen' onterecht opgepakt zijn. 'In visserskringen noemt men dat bijvangst'. Spijtig, aldus Knijff, maar de druk uit de samenleving om dat ellendige supportersgeweld aan te pakken is nu eenmaal groot. 'Ik hoop ook dat er snel klaarheid komt. En wordt iemand niet veroordeeld, dan trekt de KNVB de verboden direct in.'

Maar, zo vroeg voorzieningenrechter H. Schepen zich gisteren af, hoe verloopt de procedure nu verder als ik de stadionverboden niet verbied? 'Misschien wordt een groot aantal over een tijd vrijgesproken maar dan hebben ze al die maanden niet naar het voetbal gekund', merkte hij op. 'Zou er eigenlijk nú geen toets moeten plaatsvinden.'

Niemand in de rechtszaal kon gisteren op die vraag een antwoord geven. Nog nooit eerder had de politie zo'n grote groep opgepakt en, via de KNVB, een stadionverbod opgelegd. 'En als er bij het openbaar ministerie geen twijfel is, dan houdt het voor de KNVB op', aldus Knijff. 'De samenleving wil een lik-op-stukbeleid.'

De advocaat van de KNVB besloot zijn pleidooi met zijn waardering uit te spreken voor het feit dat hij, te midden van alle Roda-fans, zijn pleidooi in alle rust had kunnen voltooien. 'Had u dan iets anders verwacht?' vroeg rechter Schepen zich verbaasd af.

    • Erik van der Walle