Help de roebel, zwijg over de dollar

Een eerste voorstel van de Publieke Kamer, dat nieuwe orgaan om de band tussen Kremlin en samenleving te versterken. Om de roebel sterk te maken, mogen ambtenaren het woord ’dollar’ of ‘euro’ niet langer in de mond nemen. Of yen, of pond, of florijn.  Zo’n verbod op het noemen van buitenlandse valuta wekt vertrouwen in de roebel en drukt de inflatie, is de achterliggende gedachte. Aldus schrijft zakenkrant

eagle_1.jpgEen eerste voorstel van de Publieke Kamer, dat nieuwe orgaan om de band tussen Kremlin en samenleving te versterken. Om de roebel sterk te maken, mogen ambtenaren het woord ’dollar’ of ‘euro’ niet langer in de mond nemen. Of yen, of pond, of florijn. 

Zo’n verbod op het noemen van buitenlandse valuta wekt vertrouwen in de roebel en drukt de inflatie, is de achterliggende gedachte. Aldus schrijft zakenkrant Vedomosti

Zoiets getuigt van ouderwets Russisch idealisme: in den beginne is het Woord, de realiteit past zich wel aan. Wanneer je over iets zwijgt, bestaat het niet. Veel gemakkelijker dan zoiets prozaïsch als monetaire discipline. 

 

 

    • Coen van Zwol