Geld weg door zoekgeraakte akte

Een Dublinse dochter van de Rabobank raakte de dure hypotheekakte van Jerry Beades kwijt. De Rabobank loste gisteren het conflict voorlopig op met de bekende Ier. Voor 3 miljoen.

Projectontwikkelaar Jerry Beades bij het hoofdkantoor van Rabobank. „Belachelijk dat ik met mijn klacht naar Nederland moet afreizen.” Foto Tjitske Sluis Utrecht. 12-04-2006. Jerry Beades in front of the Rabobank headoffice in Utrecht, speaking to his sollicitor John about the appointmant he is about to have with Rom van der Veld of Rabobank.. Foto Tjitske Sluis
Projectontwikkelaar Jerry Beades bij het hoofdkantoor van Rabobank. „Belachelijk dat ik met mijn klacht naar Nederland moet afreizen.” Foto Tjitske Sluis Utrecht. 12-04-2006. Jerry Beades in front of the Rabobank headoffice in Utrecht, speaking to his sollicitor John about the appointmant he is about to have with Rom van der Veld of Rabobank.. Foto Tjitske Sluis Sluis, Tjitske

Dinsdag nog verklaarde de Rabobank hem niet te kennen, gisteravond liep de Ierse projectontwikkelaar Jerry Beades met een vrijwel renteloze lening van 3 miljoen euro het hoofdkantoor uit van de bank in Utrecht. Dit is een voorlopige genoegdoening in een slepend conflict dat Beades heeft met Rabo's Ierse dochter, de ACC Bank.

In het kort komt de ruzie hierop neer: ACC raakte een hypotheekakte ter waarde van 2,5 miljoen euro kwijt. Hierdoor kon ACC-klant Beades (46) niet aantonen de wettige eigenaar te zijn van een bouwproject in de Ierse hoofdstad Dublin. Andere financieringen werden geblokkeerd en Beades en zijn bedrijven raakten in financiële problemen.

Na twee dagen onderhandelen met Rabobank-directeur Ron van der Velde telde Beades vannacht in de bar van het Amsterdamse Holiday Inn Hotel zijn zegeningen. Nippend aan een doodgeslagen halve liter bier vertelde hij blij te zijn dat Rabobank hem had ontvangen en 'professioneel' heeft gehandeld. 'Maar het is natuurlijk belachelijk dat ik met een klacht tegen een Ierse bank naar het land van haar moederbedrijf moet afreizen. Ik zal de reis- en verblijfkosten zeker bij ACC gaan declareren.' Ook voor zijn vrouw en kinderen, kondigt hij aan, die met hem zijn meegereisd. Vandaag bezocht het gezin de Efteling.

Beades is een bekende zakenman in Dublin. Hij is eigenaar van een cementfabriek en verschillende vastgoedprojecten. En hij is een naaste vriend van de Ierse premier Bertie Ahern en bestuurslid van diens Fianna Fall-partij.

De ruzie met de ACC Bank, sinds 2001 in handen van Rabobank, dateert van twee jaar geleden. Toen Beades de financiering van een ontwikkelingsproject in Dublin wilde overzetten naar een andere bank, bleek de hypotheekakte ter waarde van 2,5 miljoen euro kwijt te zijn. Deze akte is, naar Iers recht, een uitgebreid document dat ook als eigendomsbewijs dient. Beanes kon nu niet langer aantonen dat het complex, waar hij veertig luxe appartementen wilde bouwen, van hem was. Zonder onderpand kon hij geen verdere financiering krijgen en kwam het project stil te liggen.

Na verloop van tijd trokken ook andere banken de handen van hem af, waardoor Beades en zijn bedrijven niet langer aan hun betalingsverplichtingen konden voldoen.

Beades drong er bij ACC op aan de verdwenen hypotheekakte op te sporen, maar zijn oproep werd niet gehoord. Ook niet door de Ierse centrale bank, bij wie hij had geklaagd. ACC wilde hem uiteindelijk 1 miljoen euro geven, op voorwaarde dat Beades zou afzien van gerechtelijke stappen. Beades, die 3 miljoen eist, weigerde dit en besloot verhaal te halen bij Rabobank in Utrecht.

Dinsdag bezocht hij - gevolgd door de Ierse pers - eerst de Ierse ambassade in Den Haag. Daar werd hij gebeld door Rabo-directeur Ron van der Velde, die hem uitnodigde voor een gesprek. Vriendelijk maar vreemd, vond Beades, 'want ik hoorde van Ierse journalisten dat Rabobank ontkende mij te kennen'. Volgens woordvoerder Ernst Moeksis van Rabobank heeft de Ierse ambassade druk op de zaak uitgeoefend. Moeksis bevestigt het verhaal van Beades. 'We willen het probleem graag oplossen, en hebben nu zijn eerste nood gelenigd.' Rabobank erkent geen schuld. 'We gaan eerst uitzoeken wat er precies is gebeurd en hoe groot de schade is.'

Volgens Beades kwam er schot in de zaak toen hij vorige week, 'na twee jaar zwijgen', de publiciteit zocht. 'Een vriend van mij is journalist, een belabberde. Hij heeft een waardeloze column in de Irish Independent. Zondag haalde hij voor het eerst in z'n carrière de voorpagina.'

    • Philip de Witt Wijnen