Gekke koeien van 2006

Ik kijk liever geen nieuws', zegtmijn vriendin schouderophalend. 'Daar word je tegenwoordig veel te veel door beïnvloed. Nu kan ik tenminste mijn eigen mening behouden, zonder op te gaan in de massa.'

Hoewel ik het buitengewoon vreemd vind dat iemand zonder het journaal kan - het is bij mij thuis namelijk al sinds jaar en dag een gewoonte om elke ochtend het journaal te bekijken - kan ik me er ook wel iets bij voorstellen.

Volgens velen is de verharding van de hedendaagse samenleving namelijk te wijten aan de media. De media zijn niet langer de berichtgever van de samenleving, ze hanteren tegenwoordig meer en meer de wet van 'waar vraag is, is aanbod.' Zij spelen in op trends en tendensen. Waar een aantal jaren geleden andere onderwerpen hot items waren, is het graag gespeelde spelletje tegenwoordig kick the muslim.

Overvloedig wordt verslag gedaan over radicaliserende moslimjongeren. Steeds meer autochtone meisjes bekeren zich tot de islam. Ik zie een grote groep Nederlanders al denken: 'Het Gevaar nadert' en zich afvragen 'hoe komt het toch dat ze onze meisjes met zich mee sleuren?'

In mijn omgeving wordt afkeurend naar de islam gekeken. Moslims zijn de gekke koeien van 2006. Dankzij de media heeft iedereen een beknopte opleiding in de islamologie gehad en iedereen beweert alles te weten. Maar wat geen enkele niet-moslim weet, is hoe het vóélt om moslim te zijn.

Ik ben een moslim. Vroeger voelde ik me trots. Tegenwoordig bekritiseerd. Vroeger voelde ik me veilig. Tegenwoordig ben ik niet meer veilig. Vroeger zag ik de islamitische cultuur als één die gezellig en liefhebbend is. Beïnvloed door de media weet ik het allemaal niet meer.

Zijn de moslims om mij heen écht vriendelijke mensen, of is het de schijn die bedriegt en hebben ze thuis allemaal minilaboratoria waar ze aanslagen beramen? Zelfs ik weet niet meer hoe het voelt om moslim te zijn.

En ik bén een moslim.

Hasna El Maroudi

Student modevormgeving aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Begon als redacteur/columnist bij Spunk, het online jongerenmagazine.

    • Hasna el Maroudi