Galerieselectie

Harmen Brethouwer De nieuwe schilderijen van Harmen Brethouwer zijn gemaakt in samenwerking met het Waterloopkundig Laboratorium in Delft. Als uitgangspunt voor de serie, getiteld Delft Waves, diende het werk Pier and Ocean van Piet Mondriaan. De composities zijn op wetenschappelijke wijze ontstaan. Brethouwers vierkante schilderijen zijn een schematische weergave van de 10 vierkante kilometer voor de kust van Scheveningen, in twaalf verschillende weersituaties, van lichte bries tot orkaan.

Stormy Weather. Schilderijen van Harmen Brethouwer. 13 april t/m 20 mei in Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, Amsterdam. Wo t/m vr 11-18u.

Ronald Zuurmond Schilder Ronald Zuurmond staat bekend om zijn ruw geschilderde landschappen, waarmee hij in 2001 de Philip Morris Kunstprijs won. Onder de titel Aftasten toont hij in Galerie Metis een serie nieuwe stillevens. De schilderijen zijn sober van kleur en bevatten voorstellingen van alledaagse voorwerpen: een vaas met takjes, peren, een Afrikaans beeldje of olijfpitten. „Mijn schilderijen zijn een poging de wereld stil te zetten’’, zegt de kunstenaar over zijn werk.

Aftasten. Schilderijen van Ronald Zuurmond. T/m 13 mei in Galerie Metis, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Nedko Solakov Garbage People is een serie van vijf fotowerken van kunstenaar Nedko Solakov, ieder met afmetingen van 120 x 120 centimeter. De foto’s tonen flinke bergen afval, die verspreid liggen naast afvalcontainers in de buurt van Solakovs appartement in Sofia. De kunstenaar voorzag de stillevens, ontstaan na een staking van de vuilnismannen, vervolgens met permanente viltstift van commentaar. De vaak komische tekstjes lijken te komen uit de plooien en schaduwen van het afval.

Fotowerken van Nedko Solakov. T/m 23 april in Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem. Wo t/m vr 12-17u, za en zo 13-17u.

Ulrich Meister De Duitse schilder Ulrich Meister, in 1992 deelnemer aan de Documenta in Kassel, maakt schilderijen van eenvoudige vormen – een brood, een kleerhanger, een hangslot, een sleutelgat – die hij sterk gestileerd tegen een witte achtergrond afbeeldt. De voorwerpen worden zo eerder pictogrammen dan realistische voorstellingen. Ook teksten vormen een belangrijk deel van zijn oeuvre. Deze schildert hij, net als de beelden, integraal op egaalgekleurd doek.

Schilderijen van Ulrich Meister. T/m 28 april in Galerie Ferdinand van Dieten - d’Eendt, Spuistraat 270, Amsterdam. Do t/m za 11-18u.

Holland Art Fair Het komende Paasweekeinde vindt in een groot paviljoen op het Malieveld de Holland Art Fair plaats. Op deze beurs voor moderne kunst tonen zo’n tachtig galeries, waaronder ruim twintig uit het buitenland, hun schilderijen, sculpturen en sieraden. De Holland Art Fair is traditiegetrouw wat behoudender dan de KunstRAI of Art Rotterdam, en biedt de bezoeker vooral toegankelijke, figuratieve kunst.

Holland Art Fair. 13 t/m 17 april Paviljoen Malieveld, Den Haag. Dagelijks 11-19u, vr 11-22u. Entree €14.

En verder: Schilderijen van Stepanek & Maslin t/m 13 mei Torch Gallery, Lauriergracht 94, A’dam; schilderijen van Dan McCarthy t/m 13 mei bij Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, A’dam; schilderijen van Thomas Ciecierski t/m 13 mei Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, A’dam; installatie van Job Koelewijn t/m 22 april Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, A’dam; beelden en tekeningen van Adam Colton t/m 29 april Galerie Slewe, Kerkstraat 105A, A’dam; schilderijen en video’s van Gil & Moti t/m 19 april De Praktijk, Lauriergracht 96, A’dam; foto’s van Mark Seliger t/m 20 april in Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, A’dam; foto’s van Bas Princen t/m 20 april Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, Den Haag; gouaches van Ad Schouten t/m 23 april Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag; schilderijen van Michael Bauer t/m 28 april Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam; beelden van Guido Geelen t/m 17 mei galerie & bloemenwinkel Brutto Gusto, William Boothlaan 15a, Rotterdam; beelden van Joop Hekman t/m 24 mei Galerie Quintessens, Nieuwegracht 53, Utrecht.