Frankrijk stuurt extra troepen naar Tsjaad

PARIJS. Frankrijk heeft gisteren 150 extra militairen naar het Sahelland Tsjaad gestuurd, waar al 1.200 Franse militairen zijn gestationeerd, voornamelijk in de hoofdstad N`Djamena. Het regime in het ruim negen miljoen inwoners tellende straatarme Afrikaanse land wordt al geruime tijd belaagd door groepen opstandelingen. Idriss Deby Itno van de Zaghawa-stam werd in 1996 tot president gekozen en hoopt dit voorjaar voor een derde ambtstermijn te worden gekozen. Maar vooral de laatste twee jaar doemen steeds meer gewapende rivalen op, waaronder een groep die zich Verenigd Front voor de Verandering (FUC) noemt. Groepen rebellen die strijden tegen de president hebben deze week de stad Mongo aangevallen, 400 kilometer ten oosten van de hoofdstad N`Djamena. Nog niet eerder waren ze de hoofdstad zo dicht genaderd. Ze zeggen dat ze Mongo en het nabijgelegen Bitkine hebben veroverd, maar de regering ontkent dat. Het geweld kan volgens medewerkers van de Verenigde Naties de aangrenzende Soedanese regio Darfur verder destabiliseren.