FRANKRIJK

Los Angeles Men weet veel minder over Los Angeles dan over New York op artistiek gebied. Toch zijn de twee steden belangrijke rivalen in deze sector. Los Angeles dat lang alleen maar werd beschouwd als een 'sympathieke' stad waar de rock, surf en glamour hoogtij vieren, is sinds de jaren vijftig een broeinest van eerste klas kunstenaars die de zon, de zee, de kleur, Hollywood en een fantasierijke vrijheid als inspiratiebronnen heeft. De omvangrijke en boeiende expositie in het Centre Pompidou met ruim 350 doeken, beelden, installaties, foto's, films en video's uit 1955 tlm 1985 van kunstenaars als Sam Francis, David l-Iockney, Dennis Hopper, Ed Kienholz, Bruce Nauman, Ed Ruscha, James Turreil, Bill Viola, Alan Sekula en Paul McCarthy, getuigt daar van.

Los Angeles 1955-1985, naissance d'une capitale arilstiquc t/m 1 7ju1 In het Centre Pompidou, dag beh di 11- do-23u, 0033-144781233 & www. centrepompidou.fr

Circus Het inmiddels beroemde Cirque du Soleil is niet het enige succesvolle circus van Canada. Bescheidener, maar ook heel poëtisch is het Cirque Eloize. Dit boekte onlangs groot succes met Nomade en is nu terug met Rain in de regie van de theaterpersoonlijkheid Daniele Finzi Pasca. Het verhaal: op het toneel van een theatcr begint een circusrepetitie. De elf (trapeze)acrobaten en slangenmensen zijn getooid in zwart-witte gympakjes zoals in de Années Folles. Onstuimige taferelen volgen elkaar in een groot ritme op tot aan de vrolijke natte finale: een jeugdherinnering aan regendagen waarin de kinderen in grote waterplassen sprongen en dansten.

Ram door het Cirque Eloize t/m 21 mei Théâtre du Trianon, 80, bd Rochechouart, Parijs, 0033-144927803.

En verder in Parijs Ingres (1780-1867) t/ 15 mei Musée du Louvre www.louvre.fr; Le Douanier Rousseau, jungles â Paris en Italia Nova, une aventure de l'art Italien 1900-1950 t/m resp 18 juni en 3 juli Grand Palais 0033-144131717 & www.rmn.fr.