`EU moet Balkan perspectief bieden`

Rotterdam, 13 april. - De Europese Unie moet de landen op de westelijke Balkan `Europees perspectief` blijven bieden. Dit zei de speciale gezant van de Verenigde Naties voor Kosovo, Martti Ahtisaari, gisteren op bezoek in Brussel. Ahtisaari vindt dat landen als Albanië en Bosnië-Herzegovina of landstreken zoals Servië-Montenegro en Kosovo het vooruitzicht op lidmaatschap moeten houden. Dat zou ook helpen bij het zoeken naar een oplossing voor de nog slechts formeel aan Servië ondergeschikte provincie Kosovo. Dinsdag besprak de Tweede Kamer het mogelijke EU-lidmaatschap van Balkanlanden. Hoewel er nog een lange weg te gaan is, is de Nederlandse regering daar duidelijk voorstander van. CDA en VVD lieten weten geen haast te willen maken en lijken op een `nee` aan te sturen.