Eind aan reeks duels van Kuijt

Afscheid en jubilea van spelers en trainers stonden gisteren bij veel wedstrijden in de eredivisie centraal. Gestreden werd er ook. Vooral in de onderste regionen.

Op papier was het een topwedstrijd, maar net als vorig jaar maakte PSV-Feyenoord eigenlijk deel uit van het voorprogramma. In 2005 namen Mark van Bommel en Johann Vogel na afloop afscheid, ditmaal was het de beurt aan de trainers Guus Hiddink (wordt bondscoach van Rusland), Fred Rutten en René Eijkelkamp (beiden naar FC Twente).

In tegenstelling tot vorig seizoen, toen PSV makkelijk met 3-0 won, was er gisteren voor Feyenoord nog iets te winnen. Een tweede plaats zou de strijd in play-offs kunnen vergemakkelijken, maar zeker is dat niet. Zowel AZ als Feyenoord wil liever niet tegen Ajax uitkomen, maar ook na de voorlaatste speelronde is nog niet duidelijk op welke plaats de club uit Amsterdam club terechtkomt. Spits Dirk Kuijt bleef uit voorzorg met een voetblessure aan de kant en daarmee kwam een eind aan de onafgebroken serie van 179 duels die hij sinds maart 2001 speelde, aanvankelijk voor FC Utrecht.

Landskampioen PSV had één belang: het behouden van de ongeslagen status in Eindhoven. Dat lukte, want nadat Romeo Castelen Feyenoord kort na rust op voorsprong had gebracht, zorgde Phillip Cocu twintig minuten voor tijd voor de gelijkmaker. Pas op 7 mei, in bekerfinale tegen Ajax, moet PSV weer op scherp staan.

Ook AZ leek tegen FC Twente al met de gedachten bij de play-offs. Net als in Eindhoven waren er in Alkmaar individuele hoogtepunten. Barry van Galen speelde zijn laatste competitieduel voor AZ - het was tevens zijn 300ste - en voor Denny Landzaat en Kenneth Perez (vertrekt naar Ajax) was het doelpuntloze duel respectievelijk de 100ste en 200ste wedstrijd in het shirt van AZ. Als de ploeg van trainer Louis van Gaal zondag een punt haalt in Heerenveen is de tweede plaats zeker. Na de nederlaag tegen Willem II zijn de Friezen kansloos voor een plaats bij de eerste vijf en daarmee een startbewijs voor de voorronde van de Champions League.

Onderin de ranglijst stond er gisteren nog wel van alles op het spel. ADO Den Haag won bij het reeds gedregadeerde RBC met 2-1. Gemakkelijk ging dat niet want het lelijke eendje uit de eredivisie - slechts 9 punten uit 33 wedstrijden - kwam nog op voorsprong dankzij een doelpunt van Ebrima Sillah. Meteen verhoogde ADO de druk op het Roosendaalse doel, met de gelijkmaker van Edwin de Graaf (ex-RBC) als gevolg. Even later betekende een handsbal van Melvin Fleur een strafschop voor ADO, die Roy Stroeve verzilverde.

Voor lijfsbehoud was de zege van ADO nog niet voldoende, want de club staat op de veertiende plaats en heeft slechts één punt meer dan Sparta en twee punten meer dan NAC. Zondag staat de wedstrijd ADO tegen Sparta op het programma en de winnaar daarvan blijft zeker in de eredivisie. Sparta behaalde een zwaarbevochten zege op RKC (3-2), mede dankzij twee penalty's die door Jason Oost werden benut. Door die overwinning kan Sparta zondag ook voldoende hebben aan een gelijkspel, afhankelijk van het resultaat van NAC.

De club van trainer Cees Lok verloor gisteravond in een hectische wedstrijd met 4-2 van Heracles dat al wel veilig is. In Almelo namen Nico-Jan Hoogma en keeper Brian van Loo afscheid. En serieus gevoetbald werd er ook. NAC kwam met 2-0 voor, maar op slag van rust scoorde Gert Jan Tamerus schitterend uit een vrije trap. Drie doelpunten van Heracles na rust zorgden ervoor dat de ploeg van trainer Peter Bosz, de aanstaande technisch directeur bij Feyenoord, de winnaar werd.

Door de onderlinge confrontatie van ADO en Sparta heeft ook NAC nog de kansen in eigen hand: zondag komt landskampioen PSV op bezoek. Wordt er een cadeautje uitgedeeld? In derby's gebeurt dat zelden. En zou de vertrekkende Hiddink, sinds gisteren erelid van PSV, zijn laatste competitiewedstrijd willen verliezen?

    • Erik van der Walle