DUITSLAND

Jeugd van tegenwoordig Het meisje in de videoclip heeft iets van Britney Spears en zingt tegen het achtergrondgedruis van een alarminstallatie in. Wat op een mislukte casting-sessie lijkt is kunst van de Amerikaan Luis Gispert. Een andere film, een andere babe. Haar onderarmen zijn afgebonden, het gaas druipt van het bloed, het kunstwerk heet Teenage Daydream en is gemaakt door de Amerikaanse Alex McQuilkin, die het begrip ‘bloedjong’ letterlijk neemt. Zo ziet dat eruit als de kunst het thema jeugd behandelt. Die Jugend von heute is een expositie gewijd aan de lijdende jeugd, de sexy jeugd, de vroegrijpe jeugd.

T/m 25 juni in Kunsthalle Schirn, Römerberg, Frankfurt/M. Di, vr, zo 10-19u, wo & do 10-22u; Inl 0049-6929 98 820 en www.schirn-kunsthalle.de.

Snelheid van Stankowski Lange tijd leek het erop dat het Duitse Wirtschaftswunder eeuwig zou duren. De grafisch designer Anton Stankowski (1906-1998) leverde voor de Bondsrepubliek van die tijd het passende plaatje. Het geloof in techniek, consumptie en vooruitgang gaf hij weer met behulp van snelle geometrische patronen. Ook de logo’s voor de Deutsche Bank zijn van zijn hand – zijn heldere en tegelijk monumentale ontwerpen waren smaakbepalend voor de jaren zestig en zeventig. Nu wordt Stankowski herontdekt: een grote tentoonstelling onderstreept de veelzijdigheid van deze schilder, fotograaf en architect.

T/m 2 juli in de Staatsgalerie, Konrad-Adenauer-Str. 30-32, Stuttgart. Di, wo, vr, zo 10-18, do 10-21u; Inl 0049-7114 70400 en www.stankowski06.de.

En verder ArchiSkulptur, beelden van oa Rodin en Giacometti en architectuur van Le Corbusier, t/m 2 juli in het Kunstmuseum, Wolfsburg: 0049-536126690 en www.kunstmuseum-wolfsburg.de; Osterfestival, jazz en klassiek met Pasen; 14 t/m 23 april in Bayreuth: www.osterfestival.de; schilderijen David Hockney t/m 2 juli Gustav-Lübcke-Museum, Hamm: 0049-2381175714 & www.gustav-luebcke-museum.de.