Dromen van CL in Euroborg

Het voetbalseizoen kan niet meer stuk voor elftal van trainer Ron Jans.

Voor het eerst in jaren is FC Groningen weer een subtopper in de eredivisie.

22-02-2006, AMSTERDAM. AJAX - INTER MILAN. KLAAS JAN HUNTELAAR VIERT ZIJN EERSTE EUROPESE DOELPUNT VOOR AJAX. FOTO BAS CZERWINSKI CZERWINSKI, BAS

FC Groningen houdt in theorie nog altijd de hoop dat stadion Euroborg volgend seizoen het decor is van de Champions League. In het nieuwe onderkomen behaalde de formatie van Ron Jans gisteravond een knappe 2-1 overwinning op naaste concurrent FC Utrecht. Met nog één wedstrijd te spelen staat zowel FC Groningen als FC Utrecht op 55 punten. Zondag wacht voor Groningen een uitwedstrijd tegen Twente, Utrecht speelt thuis tegen Willem II.

FC Groningen begon in een uitverkocht huis afwachtend tegen het brutaal spelende Utrecht. De fans probeerden het elftal naar voren te schreeuwen. Na drie minuten stond het publiek massaal op de banken en zong de tekst 'Sta op voor FC Groningen'. Op het veld was FC Utrecht in de eerste twintig minuten echter heer en meester. De spelers van Foeke Booy verzuimden de openingstreffer te maken. Na een kwartier spelen schoot Adil Ramzi vrij voor het doel zwak in. Na het zenuwachtige begin herstelde FC Groningen zich sterk.

Na rust wist de thuisploeg uit twee dode spelmomenten te scoren. In de vijftigste minuut kopte Koen van der Laak raak uit een corner van Yuri Cornelisse. Tien minuten later stond dezelfde Cornelisse met een zuiver genomen vrije trap aan de basis van de 2-0. Rasmus Lindgren scoorde dit keer met zijn hoofd.

Met nog iets meer dan een kwartier te spelen zorgde Tom Caluwé namens FC Utrecht voor 2-1. Robin Nelisse kreeg een grote mogelijkheid op de gelijkmaker, maar doelman Bas Roorda redde knap. Na het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter vierde de Euroborg luid zingend feest.

Het seizoen kan al niet meer stuk voor FC Groningen dat vooraf al getekend zou hebben voor een plaats bij de eerste negen van de ranglijst. De ploeg had rekening gehouden met een punt of veertig na 34 wedstrijden. De verwachtingen zijn ver overtroffen. De club heeft de strijd om Europees voetbal in eigen hand. FC Groningen moet in staat worden geacht in de play-offs voor het eerst sinds 1992 een plaats in het UEFA-Cuptoernooi af te dwingen. In theorie kan FC Groningen zelfs nog de voorronde van de Champions League halen. Dan moet het in elk geval bij de beste vijf eindigen in de competitie.

Vooral thuis zijn de groenwitten dit seizoen bijkans onverslaanbaar. In de eerste seizoenshelft werd in het Oosterpark alleen tegen Sparta een nederlaag geleden. Nadat de club in de winterstop verhuisde naar de Euroborg werd in de competitie niet meer verloren. Alleen PSV wist in het bekertoernooi in Groningen met 3-2 te winnen. Heracles en Feyenoord wisten een punt te halen

Toen Jans in oktober 2002 in dienst trad leek de toekomst van FC Groningen in de eerste divisie te liggen. Maar met de komst van de oud-speler keerde juist de rust en het vertrouwen in eigen kunnen terug. De voorbije seizoenen eindigde FC Groningen op de vijftiende, dertiende en twaalfde plaats. Dit seizoen mag de club zich weer een subtopper noemen.

De voorbije weken stelde Jans dat hij de play-offs geen eerlijk systeem vindt. In zijn ogen is het beter als de nummer twee Champions League speelt. Maar als Groningen via de achterdeur op het hoogste podium terecht komt, zal de coach niet klagen.

    • Koen Greven