China ontvangt boeddhisten zonder Dalai Lama

In Hangzhou, aan de Chinese oostkust, is vandaag de eerste internationale boeddhistische conferentie begonnen sinds China in 1949 een atheïstische, communistische republiek werd. De conferentie eindigt zondag in Zhoushan, nabij de heilige berg Putuo. Honderden boeddhistische monniken en geleerden uit meer dan dertig landen wonen de bijeenkomst bij.

De grote afwezige op de conferentie is de Dalai Lama, de hoogste spirituele leider van het Tibetaanse boeddhisme. De Dalai Lama is niet welkom in China, dat de religieuze leider beschouwt als drijvende kracht achter het Tibetaanse separatisme. Volgens de Chinese autoriteiten zou zijn aanwezigheid op de conferentie voor 'disharmonie' zorgen op een bijeenkomst waarop men juist 'op zoek gaat naar harmonie'.

Peking stelde gisteren de elfde Panchen Lama, de op een na belangrijkste persoon in het Tibetaanse boeddhisme, voor aan de internationale pers. Gyaltsen Norbu, een jongen van zestien jaar, werd in 1995 door China benoemd. De erkenning van een Panchen Lama, wat 'grote geleerde' betekent, is van groot politiek en religieus belang in Tibet. De Dalai Lama had eerder zelf een Panchen Lama aangesteld die echter door China ontvoerd werd en die 's werelds jongste politieke gevangen' wordt genoemd. De boeddhistische leiders die de opening bijwoonden achtten het niet nodig de jonge Panchen Lama, die gezien wordt als een marionet van China, te begroeten. Norbu roemde in zijn toespraak 'het gunstige klimaat van de Chinese samenleving voor het boeddhisme'.

Erg gunstig is het religieuze klimaat nooit geweest in communistisch China. Zo mogen de meer dan 100 miljoen boeddhisten, christenen en andere gelovigen hun geloof enkel uitoefenen binnen staatsorganisaties.

De conferentie zou een internationaal charme-offensief zijn van China. De bijeenkomst, die samenvalt met het paasweekend, gaat vooraf aan het staatsbezoek van president Hu Jintao aan zijn diepreligieuze ambtgenoot George W. Bush. Peking zou tegemoet willen komen aan de Amerikaanse kritiek op de beperking van religieuze vrijheden.

Daarnaast probeert China zijn relatie met het Vaticaan te verbeteren. Die relatie werd verbroken na de communistische machtsovername. Het Vaticaan is de enige overheid in Europa die de regering van Taiwan erkent.